Sollicitant met strafblad maakt meer kans dan een niet-westerling

Sollicitanten met een Nederlandse achternaam mét een strafblad worden eerder uitgenodigd op gesprek dan iemand van niet-westerse achtergrond die geen enkele misdaad op zijn naam heeft. Dat blijkt uit onderzoek van onder andere de Vrije Universiteit.

De onderzoekers verzonden 520 nep-sollicitatiebrieven Beeld ANP
De onderzoekers verzonden 520 nep-sollicitatiebrievenBeeld ANP

In het onderzoek van de VU, Universiteit Utrecht, Radboud Universiteit en het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving werden 520 sollicitatie- en motivatiebrieven opgestuurd naar vacatures die online werden aangeboden.

Alle brieven waren identiek. Het enige dat werd aangepast was de etniciteit van de sollicitant en het feit of de persoon een strafblad had of niet. Ook in de misdrijven werd onderscheid gemaakt. De sollicitant had een geweldsdelict, vermogensdelict of zedendelict op zijn naam staan.

Etniciteit
Verrassend genoeg bleek het soort misdrijf, of het überhaupt hebben van een strafblad, weinig verschil te maken op de kans om uitgenodigd te worden op gesprek. Wat wel van groot belang bleek was de etniciteit van de sollicitant. Niet-westerse sollicitanten die nog nooit een misdrijf hadden begaan kregen significant minder vaak een positieve reactie.

Uit het onderzoek bleek dat 28 procent van de sollicitanten met een gewelddadig verleden werd uitgenodigd op gesprek. Voor sollicitanten met een migratie-achtergrond, zonder geweldsdelict op het CV, was dat slechts negen procent.

Verklaring
Een verklaring hebben de onderzoekers nog niet. "Het onderzoek was eigenlijk gericht op het meten van het effect van een strafblad, niet per se etniciteit," zegt onderzoeker Catrien Bijleveld van de VU. "Dat een strafblad blijkbaar zo weinig effect heeft én dat etniciteit zo'n significante rol speelt nodigt beide uit tot verder onderzoek."

Het onderzoek richtte zich op vacatures in de bouw, techniek en logistiek. Banen voor lager opgeleiden en functies waarbij de misdrijven niet direct relateren aan het uit te voeren werk.

Sollicitanten zijn overigens niet verplicht te melden dat ze een strafblad hebben en worden over het algemeen afgeraden dit te doen. Of dat laatste nodig is, is dus maar de vraag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden