Solidariteitsactie voor islamitische school

Buurtbewoners organiseren woensdagochtend een solidariteitsactie voor het Cornelius Haga Lyceum, de islamitische school waar radicalen maandag als protest op het dak klommen.

Nouschka van der Meijden
Tegen ANP verklaarden de actievoerders de opening van de nieuwe middelbare school 'onwenselijk' te vinden. Beeld ANP
Tegen ANP verklaarden de actievoerders de opening van de nieuwe middelbare school 'onwenselijk' te vinden.Beeld ANP

Met de actie wil de buurt laten zien dat leerlingen en docenten gesteund worden. Vanaf 08.00 uur zullen mensen zich voor de school verzamelen. "We willen laten zien dat mensen met bivakmutsen niet namens de buurt of namens de stad spreken," zegt initiatiefnemer en buurtbewoner Ewout van de Berg.

Maandag klommen twee mannen van de groep Identitair Verzet met bivakmutsen op het dak va het Cornelius Haga Lyceum. Ze hadden een spandoek aan de gevel hangen met de tekst: 'Wie islam zaait, zal sharia oogsten'. De mannen zijn uiteindelijk door de politie aangehouden.

Van de Berg schrijft in een persbericht: 'Extreem-rechts gaat alsmaar verder met haatzaaien tegen moslims, migranten en vluchtelingen en richt haar pijlen steeds meer op kinderen. We mogen dit niet accepteren en willen een signaal afgeven dat moslims bij Amsterdam horen en hier welkom zijn.'

Naast buurtbewoners wordt de actie ook bijgewoond door antiracisten en socialisten, zo laat de organisatie weten. De actie wordt ondersteund door Comité 21 Maart, de stichting die in Amsterdam demonstraties tegen racisme organiseert en waar van de Berg ook bij betrokken is.

'Fascisten'
De organisatie van de actie vindt het niet kloppen dat verschillende media het over 'betogers' hebben. Volgens hen zou 'fascisten' een toepasselijkere term zijn.

Ook vinden zij het onterecht dat er in de berichtgeving over het onderwerp steeds de nadruk wordt gelegd op de stroeve totstandkoming van de school. 'Ze bagatelliseren hiermee het terroriseren van islamitische kinderen,' valt op de Facebookpagina van het evenement te lezen.

Hoeveel mensen op de actie afkomen is onduidelijk. "We hebben dit idee maandag redelijk spontaan bedacht," zegt van de Berg. "Maar een aantal van ons zal er zeker staan met bloemen voor de docenten en leerlingen en borden met steunbetuigingen."

Lees ook: Dekker veroordeelt actie op islamitische school in West

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden