Update

Soldaten woest over fout op loonstrookje

Militairen zijn woest door een blunder van het ministerie van Defensie met het nieuwe loonstrookje. Die zorgt ervoor dat ze tot 5 procent van hun inkomen kwijtraken, schrijft het AD. Defensie liet vandaag aan ANP weten de inkomensachteruitgang voor militairen voor dit jaar te repareren, waardoor ze er maximaal nog 'maar' 1,5 procent op achteruit gaan.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Een verandering rond de ziektekostenbijdrage pakt voor de militairen verkeerd uit. De onkosten worden voor hen niet verrekend met de loonbelasting, waardoor soldaten een extra belastingverhoging voor hun kiezen krijgen.

Afgelopen weekeinde kregen alle vijftigduizend militairen een brief waarin de gevolgen voor het nieuwe loonstrookje werden aangekondigd. Dat leidde tot honderden verontruste reacties bij de vakbonden.

De militaire bonden, die in december het overleg met Defensie hadden opgeschort vanwege de kwestie, zijn nog steeds boos, mede omdat ze vrezen dat het probleem in 2014 alsnog op het bordje van de militairen komt, aldus Jan Kleian van de Bond voor Defensiepersoneel ACOM.

WUL
Het conflict komt voort uit de invoering van de Wet uniformering loonbegrip (WUL). Die heeft gevolgen voor het loon van alle Nederlanders. Burgers gaan er maximaal 1,5 procent op voor- of achteruit. Voor militairen ligt dat anders: zij zouden tussen de 1,2 procent en 4,8 procent moeten inleveren.

Defensie zegt nu dus dat dit voor militairen volgend jaar maximaal 1,5 procent wordt. Maar volgens Kleian kan de achteruitgang altijd nog variëren van 0,8 tot 1,8 procent, terwijl de bandbreedte voor andere Nederlanders min 1,5 tot plus 1,5 procent is.

Bovendien, zo stelt de vakbondsman, zouden militairen volgend jaar op de secundaire arbeidsvoorwaarden moeten inleveren om meer geld te krijgen. 'Een sigaar uit eigen doos', schampert Kleian, die stelt dat slechts de minister van Financiën hier beter van wordt. De woordvoerder van Defensie zegt dat de oplossing binnen de arbeidsvoorwaarden moet worden gevonden.

Bij Defensie werken ruim 44.000 militairen en ruim 18.000 man burgerpersoneel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden