Soldaten aangevallen met mes bij joods centrum Nice

In Nice zijn drie militairen met een mes aangevallen, terwijl zij een joods gemeenschapscentrum bewaakten. Een soldaat raakte gewond aan een arm, een andere aan zijn gezicht. De dader werd overmeesterd.

Peter Giesen
null Beeld anp
Beeld anp

De soldaten zouden lichtgewond zijn geraakt. De toedracht van de aanval is nog niet duidelijk. De dader werd binnen enkele minuten overmeesterd en aangehouden. Twee personen die bij hem waren gingen er na de steekpartij vandoor. Zeker één mogelijke handlanger werd later aangehouden door de politie van Nice.

Volgens de krant Le Figaro was de dader Moussa Coulibaly (1984). Volgens de autoriteiten is hij echter geen familie van Amedy Coulibaly die in januari vier Joden doodschoot in een kosjere supermarkt in Parijs. De familienaam Coulibaly komt veel voor onder mensen van Malinese afkomst.

Camera's

De man was enkele minuten voor de aanval nog aangehouden, omdat hij zonder kaartje in de tram zat. Hij betaalde zonder protesteren een boete, stapte uit, en liep op de militairen af. Vervolgens liet hij een zakje vallen. Toen een soldaat zich bukte om het op te rapen, stak hij hem in zijn gezicht.

Volgens Le Monde trok Moussa Coulibaly op 28 januari de aandacht van de grenspolitie door vanaf Ajaccio op Corsica een enkeltje naar Turkije te nemen. Hij werd ervan verdacht naar Syrië te willen afreizen. Turkije stuurde hem terug naar Frankrijk, waar hij werd ondervraagd door de binnenlandse inlichtingendienst DGSI. Het verhoor leverde te weinig op om een onderzoek tegen Coulibaly te openen.

De locoburgemeester van Nice, Christian Estrosi veroordeelde het geweld op Twitter en eiste 'zware straffen tegen de aangehouden persoon.' De locoburgemeester wist te melden dat het hele voorval door beveiligingscamera's is opgenomen.

Tekst loopt door onder foto's.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp

Verhoogde staat van paraatheid

Frankrijk verkeert na de bloedige aanslagen in Parijs van vorige maand in verhoogde staat van paraatheid. Meer dan tienduizend militairen zijn ingezet om 'gevoelige locaties' extra te beveiligen, zoals moskeeën, synagogen en winkelcentra. Daarnaast treedt de politie harder op tegen terreurverdachten en aanhangers van extremisme.

Eerder vandaag arresteerde de Franse politie in de omgeving van Parijs en Lyon acht personen. Drie arrestanten waren zelf naar Syrië gereisd en keerden in december terug. Of zij zich in Syrië hadden aangesloten bij Islamitische Staat of een andere terreurgroep is onduidelijk. Het netwerk stuurde in maart 2013 de eerste Franse strijders naar Syrië. Ten minste één van hen vond daar de dood.

De groep lijkt niet betrokken te zijn geweest bij de voorbereiding van een aanslag of verbonden aan andere netwerken die de afgelopen maanden in Frankrijk zijn opgerold. Dit zei een veiligheidsambtenaar op basis van anonimiteit tegen persbureau Associated Press.

Vastberadenheid

Volgens minister Cazeneuve hebben recente wreedheden door IS, waaronder de onthoofding afgelopen weekeinde van de Japanse gijzelaar Kenji Goto, 'de Franse regering alleen maar in zijn vastberadenheid versterkt om het terrorisme elke dag en elk uur te bestrijden'.

Zijn reactie volgt op recente kritiek op de Franse autoriteiten voor al te overijverige reacties na de aanslagen in Parijs waarbij tientallen personen werden opgepakt omdat ze op sociale media hun steun zouden hebben uitgesproken aan de aanslagplegers op de redactie van Chalie Hebdo. Zo werd er met name vraagtekens gezet bij de urenlange ondervraging van jongen van 8 jaar omdat hij volgens zijn schooldirecteur terreur zou hebben verheerlijkt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden