Soldaat gedood in Afghanistan

UPDATE: DEN HAAG - In de Zuid-Afghaanse provincie Helmand is de eerste Nederlandse militair gesneuveld. De 21-jarige korporaal Cor Strik van de Tijgercompagnie van de 11 Luchtmobiele Brigade overleed door een zogenoemde bermbom.Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) noemde het een verdrietige zaak en betuigde zijn deelneming aan de familie en de militairen. Ook in het kabinet werd geschokt gereageerd op het nieuws dat de minister daar bracht.

''Het kabinet leeft intens mee met z'n ouders en andere familieleden. Zij hebben vandaag een groot verlies te verwerken en onze gedachten zij bij hen'', zei premier Jan Peter Balkenende na afloop van de ministerraad. Ook de politieke partijen en de militaire vakbonden leven mee.

Korporaal Cor Strik uit Amersfoort kwam in de nacht van donderdag op vrijdag Nederlandse tijd om het leven tijdens een patrouille te voet ten noordoosten van Forward Operating Base Fort Robinson, een paar kilometer ten zuiden van de plaats Sangin.

Condoleanceregister

Volgens commandant der strijdkrachten Dick Berlijn is hij direct overleden. Zijn stoffelijk overschot is vrijdagmiddag overgebracht naar de basis in Kandahar en zal waarschijnlijk begin volgende week worden vervoerd naar Nederland. Ook Berlijn sprak zijn medeleven met de nabestaanden uit. Het ministerie heeft op zijn website een condoleanceregister geopend.

De korporaal maakte deel uit van de Tijgercompagnie die als reservecompagnie van de commandant Ton van Loon van de Navo-macht in de zuidelijke provincies fungeert. In die hoedanigheid voerde zijn eenheid patrouilles uit in het kader van operatie Achilles die in het noorden van Helmand de reconstructie van de energiecentrale en de Kajakidam mogelijk moet maken.

Het is de tweede dode voor de kazerne in Schaarsbergen waar twee bataljons van de 11 Luchtmobiele Brigade gelegerd zijn. Vorig jaar overleed een sergeant door een helikopterongeluk in Afghanistan.

Nederland is sinds maart vorig jaar actief in Afghanistan. Korporaal Strik is de zesde militair die in Afghanistan om het leven is gekomen. In vier gevallen ging het om een ongeluk, een vijfde militair pleegde zelfmoord.

Het incident heeft volgens Van Middelkoop en generaal Berlijn geen consequenties voor de huidige deelname van Nederlandse militairen aan de Navo-macht in Afghanistan.

Ook de vakbonden AFMP en ACOM vinden dat het werk door moet blijven gaan. Politici, vakbonden, generaal Dick Berlijn, maar ook Van Middelkoop en Balkenende memoreerden dat bekend was dat de missie in het Aziatische land een gevaarlijke is. De militairen zijn zich daar ook terdege van bewust, stelden zij.

Bewondering

Ze gaven ook aan bewondering te hebben voor de militairen die zich inzetten voor de missie waartoe democratisch besloten is en die bedoeld is om Afghanistan weer op de rails te zetten.

Geen van allen wilden ze aan het incident conclusies verbinden over een eventueel langer verblijf van de Nederlandse troepen in de provincie Uruzgan na augustus 2008. Het kabinet neemt daar deze zomer een besluit over. Van Middelkoop noemde het ''niet gepast'' om zich daar op dit moment over te spreken.

Alleen de SP noemde dit ''verschrikkelijke'' nieuws een nieuw bewijs van zijn stelling dat de missie in Afghanistan steeds meer een gevechtsmissie in plaats van een opbouwmissie is. De SP is net als GroenLinks tegenstander van de Nederlandse missie in de provincie Uruzgan. (ANP)

Klik hier voor Google-maps. Omdat het een oorlogsgebied betreft kunt u niet ver inzoemen op de kaart van Afghanistan.

Zesde Nederlandse militair overleden in Uruzgan

De 21-jarige Nederlandse militair is sinds Nederland troepen heeft in de Afghaanse provincie Uruzgan de zesde Nederlandse dode die er is gevallen. Nederland is sinds maart 2006 in het land gelegerd.

Hieronder volgt een overzicht van de doden.

- 26 juli 2006: Twee Nederlandse militairen komen om het leven bij een helikopterongeluk in de Afghaanse provincie Paktia. Er wordt uitgegaan van een ongeval onder slechte weersomstandigheden. In de civiele helikopter bevonden zich zestien mensen, onder wie een luitenant-kolonel van de Koninklijke Luchtmacht en een sergeant van de Koninklijke Landmacht.

- 31 augustus 2006: De 29-jarige piloot van een Nederlandse F16 komt om het leven als zijn toestel neerstort. Het ministerie van Defensie gaat uit van een ongeluk, de straaljager is voor zover bekend niet neergeschoten.

- 11 oktober 2006: Een Nederlandse militair berooft zich van het leven met zijn dienstwapen. De man, een sergeant, werd dood aangetroffen door collega's.

- 6 april 2007: Een 33-jarige sergeant der eerste klasse van de landmacht overlijdt door een ongeval met een Patria-pantservoertuig. De overige inzittenden blijven ongedeerd. Tijdens een patrouille bij het oversteken van een rivier kantelde de Patria door een wegverzakking. Het slachtoffer zat halfdeks in de Patria en raakte bij het ongeluk beklemd tussen het voertuig en de bodem.

- 20 april 2007: Een 21-jarige militair komt om nadat hij vermoedelijk op een mijn is gestapt. Het is de eerste keer dat een Nederlander in Afghanistan sneuvelt als gevolg van oorlogsgeweld. (ANP)

Aantal omgekomen buitenlandse militairen in Afghanistan

De Nederlandse militairen worden door hun collega's bij de NAVO-troepen 'lucky Dutch' genoemd, omdat tot vrijdag geen Nederlander sneuvelde. Wel stierven vier militairen door ongelukken en beroofde één persoon zich van het leven.

Sinds het begin van dit jaar stierven 44 buitenlandse militairen in het land, onder wie een Amerikaan die eveneens vrijdag omkwam. Een overzicht van de buitenlandse militaire verliezen aan mensen sinds de val van het regime van de Taliban:

Verenigde Staten: 381

Canada: 54

Groot-Brittannië: 53

Spanje: 20

Duitsland: 18

Nederland: 6

Overige landen: 31

Vorig jaar was tot dusverre het bloedigste na de val van de Taliban eind 2001. Er vielen zeker 4000 doden bij gevechten, onder wie naar schatting duizend burgers en 170 buitenlandse militairen. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden