PlusMijn Amsterdam

Sol Wortelboer: 'Ik ben een wereldburger in een dorp'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: presentator Sol Wortelboer.

Josien Wolthuizen
Sol Wortelboer: 'Ik ben een wereldburger in een dorp en een heel klein mensje in een wereldstad' Beeld Carly Wollaert
Sol Wortelboer: 'Ik ben een wereldburger in een dorp en een heel klein mensje in een wereldstad'Beeld Carly Wollaert

Mijn buurt

"Met mijn vrouw en zoontje woon ik in de Rivierenbuurt. Voor die tijd woonden we op de Lijnbaansgracht, aan het begin van de Korte Leidsedwarsstraat. We zijn dus van het centrum naar de rand van de stad gegaan, maar dat bevalt ons heel goed. Hier is meer rust en groen. Je kunt op straat gewoon een biertje doen met je buren."

Eerste keer in Amsterdam

"Ik ben midden in de winter op een heel koude dag geboren en over de steiger naar onze woonboot aan de Danzigerkade gebracht. Mijn jeugd werd gekenmerkt door veel buiten zijn, veel water en veel natuur. Het is bijzonder om te zien hoe de Hout­haven nu in ontwikkeling is. Als ik daar rondfiets, denk ik aan de keer dat ik daar leerde fietsen op mijn BMX-fietsje. Aan de verkleedpartijtjes die we er hadden. En aan die keer dat ik zonder zwemvest het water in kukelde."

Danzigerkade Beeld Carly Wollaert
DanzigerkadeBeeld Carly Wollaert

Monument

"De fietstunnel onder het Rijksmuseum. Vroeger schreeuwde ik daar altijd met mijn vader en dan echode het heel hard. Ik doe nu precies hetzelfde met mijn zoontje. Toen de fietstunnel na jaren van verbouwen weer openging, was dat voor ieder. Amsterdammer een heel mooi moment. Het is mooi dat we zulke bijzondere monumenten hebben in de stad."

Met pek en veren de stad uit

"De Scientologykerk in de Wibautstraat mag meteen de stad uit, inclusief personeel. Ik vind het een heel heftig gebouw. Pontificaal in de stad, ontzettend groot, maar ook heel gesloten. De ruimte in Amsterdam is schaars. Dit gebouw hadden ze echt ergens buiten de Ring kunnen neerzetten."

Scientologykerk in de Wibautstraat Beeld Carly Wollaert
Scientologykerk in de WibautstraatBeeld Carly Wollaert

Café

"Café Caron. Dat heeft een goede mix van toegankelijk, lekker eten, mooie wijnen en heel leuk gezelschap. Als je geen zin hebt in een grote maaltijd, kun je gewoon aan de bar hangen met een drankje en een hapje."

Speciaalzaak

"Op de Bilderdijkkade zit Baires Empanadas. Ze maken daar authentieke empanadas zoals in Zuid-Amerika. Ik ben een halve Chileen, dus ik ga er echt heel lekker op. Mijn favoriet is recoleta, met kaas, een lente-uitje en nog wat lekkere ingrediënten. Het smelt weg in je mond."

Baires Empanadas Beeld Carly Wollaert
Baires EmpanadasBeeld Carly Wollaert

Mooi van lelijkheid

"Het drijvende Chinese restaurant bij het Centraal Station. Het ziet er heel kitsch uit, maar het heeft ook wel weer wat. Het ligt er al zolang als ik me kan herinneren. Door het vooroordeel dat het een toeristentent is, liet ik het altijd links liggen, maar ik wil er toch een keer heen."

Club

"Mijn favoriete club was heel lang de Chicago Social Club op het Leidseplein, maar volgens mij word ik daar nu te oud voor. Ik ben ook papa, dus ik ga een stuk minder uit dan voorheen."

Ik voel me Amsterdammer omdat..

"..ik een wereldburger ben in een dorp. En anderzijds een heel klein mensje in een wereldstad."

Beste plek om te relaxen

"Net voor de begraafplaats naast het Martin Luther Kingpark heb je een veldje waar je heerlijk kunt liggen. Vanaf daar kun je ook in het water springen. Kinderen kunnen er vrij rondrennen en je mag er nog barbecueën."

Kerk

"De Koepelkerk. Het is geen klassieke kerk: je kunt er ook feesten geven. Ik vind het leuk als een kerk voor iets anders wordt gebruikt dan alleen voor religieuze zaken. Heel lang geleden hebben mijn vrienden daar een editie van Girls Love DJs georganiseerd."

Koepelkerk Beeld Carly Wollaert
KoepelkerkBeeld Carly Wollaert

Beste uitzicht

"Vanaf het terras van Nemo. Altijd als ik bezoek heb uit Zuid-Amerika, drink ik daar een drankje en zeg: kijk, dit is onze stad."

Mooiste gracht

"Reguliersgracht. Vanaf de hoek met de Lijnbaansgracht kun je de zeven boogjes van de bruggen zien. Een uniek punt in Amsterdam."

Dit kan veel beter

"Het zou mooi zijn als er een eenrichtingsverkeer komt voor rondvaartboten. Nu varen ze allemaal praktisch hetzelfde rondje, maar dan elkaar steeds tegemoet. Als je met je bootje op een knelpunt uitkomt, zoals op de hoek van de Leidsegracht en de Prinsengracht, komen de rondvaartboten van drie kanten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden