Sogno

Een Italiaanse droom

In 1997 besprak ik Bice, het Italiaanse restaurant dat onderdeel was van een groot internationaal concern van de familie Ruggieri (9-). Twee jaar later deed ik dat nog eens, omdat men na het vertrek van de eerste kok alom teleurgesteld was over de kwaliteit (8+).

Die familie Ruggieri heeft hier nog steeds een vinger in de polenta, maar om het verschil met de andere zaken aan te geven (Bice was de naam van de oermoeder van de familie) en om de enigszins afwijkende instelling te rechtvaardigen, hebben ze zich hier tien jaar later tot Sogno (= droom) omgedoopt. Merkwaardig is dat ik Bice indertijd een gedroomde Italiaan noemde. Nu pas kwam die droom uit. (Overigens, er zijn nog twee andere zaken in Amsterdam die Sogno heten. Pas dus op!)

Het verschil zit hem vooral in de prijzen; de crisis, met haar teruglopende toevloed van rijke toeristen, bracht de familie ertoe met een formule te werken: een driegangenmenu voor €35,00 en vier gangen voor €42,50. Dat maakte het restaurant een stuk voordeliger dan het was, met een vrij kleine kaart (vier antipasti, drie pastagerechten, vijf hoofdgerechten en vier desserts). Die formule maakte er een mooie deal van, waar ze ook Amsterdammers mee hopen te lokken. Nou, wat mij betreft mogen ze dat doen, want ik heb er zeer genoten.

De ambiance is vrijwel onveranderd, met een panoramisch uitzicht op het Leidsebosje. Zachte muziek, een paar treetjes op, maar met een rolstoelingang via het hotel (dat heet nu NH Hotel Amsterdam Centre), vlotte, professionele en toeschietelijke bediening, goed brood en olie en een eenvoudige, doch smakelijke amuse (reseda met tomaat en olijf). De wijnkaart is uitgebreid en goed toegelicht.

Overigens zeggen ze dat ze om zes uur 's avonds opengaan. Daar hadden we voor gereserveerd, maar we moesten mooi nog twintig minuten wachten! Nou ja, het was de moeite waard.

We beginnen met enig wantrouwen met de Branzino marinato al pompelmo: gemarineerde zeebaars in grapefruit (€11,00; ik geef de à la carteprijzen, hoewel we het menu van €42,50 namen). Dunne plakken voortreffelijke vis, erg mooi van smaak en structuur en zeker niet zoetig, zoals we vreesden. Vooral de goede olijfolie deed het hem. Heel goed!
Dat is ook de Zuppa di ceci e cozze, dikke soep van kikkererwten en mosselen (€11,00). Nooit eerder gegeten, maar buitengewoon kruidig en smakelijk, inderdaad een droom en bijna een maaltijdsoep. Gedurfd en voldoening scheppend.

Twee pasta's: de ravioli met rundvlees en eekhoorntjesbroodsaus (€13,50) is om echt je vingers bij op te eten, zo goed van smaak en structuur. Je krijgt de indruk dat hier een meester aan het werk is. En dan die scialatielli met zeebanket (€13,50). Het zeebanket munt uit door de krakende versheid en goede smaak, de pasta is stevig, zoals het hoort, zeker bij deze soort, en buitengewoon lekker.

Ze wisselen hier het menu geregeld, om ook nieuwe vaste gasten, Amsterdammers, te plezieren. Ik hoop dat ze dit gerecht toch handhaven.

De ossenhaas met korstje van gedroogde tomaat is, net als het garnituur, eenvoudig, maar alles is van uitzonderlijke kwaliteit (€26,50).

En dan de Gamberi bardati al lardo (€26,50): grote garnalen met een jasje van spek aan, ook al zo eenvoudig, maar verstandig en lekker gegarneerd. Hier wordt weer duidelijk dat je geen kermis op je bord nodig hebt om er nog iets van te maken als je de hoofdbestanddelen van een gerecht perfect in hun eenvoud uitvoert. Italianen fröbelen niet!

Ten slotte de desserts. De tiramisu heeft aardbei als belangrijkste smaakcomponent: mooi roze, smeuïg en gewoon lekker (€9,00). En dan de Crema bruciata (crème brûlée) met peper: die onverwachte peper geeft net een goede kick aan de anders misschien wat slome crème (€9,00). Een erg goed idee.

Ons matige alcoholgebruik houdt ons natuurlijk onder de €100,00, maar deze maaltijd hoort zonder meer tot het beste dat deze stad te bieden heeft. Kom Amsterdammers, overwin uw schroom.

9,5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden