'Software verkiezingen nog steeds onveilig'

Opnieuw zijn er zorgen over de veiligheid van software waarmee bij de komende gemeenteraadsverkiezingen stemmen worden opgeteld.

ANP
Experts die de software hebben onderzocht, waarschuwen voor de risico's. Beeld anp
Experts die de software hebben onderzocht, waarschuwen voor de risico's.Beeld anp

Experts die de software op verzoek van RTL Nieuws hebben onderzocht, waarschuwen voor de risico's die het gebruik volgens hen nog altijd meebrengt. Maar het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Kiesraad wijzen erop dat er diverse waarborgen zijn om manipulatie te voorkomen.

Onderzoeker Sijmen Ruwhof heeft ruim vijftig beveiligingsrisico's geïdentificeerd. Tien daarvan merkt hij aan als 'hoog risico'. Eén punt is volgens Ruwhof 'kritiek': het vertrouwen dat de Kiesraad en gemeenten weer in het systeem hebben, dat vorig jaar ook al onder vuur lag.

Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk besloot toen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen dat de stemmen niet alleen met software, maar ook handmatig opgeteld moesten worden. Dat gebeurde nadat RTL Nieuws zwakke punten van de software had blootgelegd.

Uitslag per stembureau
Binnenlandse Zaken stelt in een reactie dat de uitslagen achteraf voor iedereen te controleren zijn. Zowel de processen-verbaal met de uitslag per stembureau als de bestanden met ingevoerde stemmen zijn 'vrij beschikbaar voor iedereen die daarom vraagt'.

"Deze vormen van transparantie en controleerbaarheid hebben de voorkeur boven handmatige optelling,'' aldus het ministerie. Met deze werkwijze verwacht Binnenlandse Zaken minder fouten dan bij handmatig optellen. Verder wijst het ministerie op het "vier ogen-principe'': uitslagen moeten door verschillende mensen worden ingevoerd.

Hacken
De computers waar de software op draait mogen niet op internet zijn aangesloten, maar volgens diverse deskundigen is dat niet afdoende. "Een slimme aanvaller kan natuurlijk ook alle gemeentecomputers een maand van tevoren hacken, als ze nog wel op internet zijn,'' aldus beveiligingsexpert Arjen Kamphuis.

De Kiesraad erkent dat het systeem aan vernieuwing toe is, maar noemt de risico's "klein en beheersbaar''. De software is ondersteunend bedoeld en er kan "altijd worden teruggevallen op papieren resultaten''. Ieder stembureau telt handmatig de stemmen, die gewoon op papier worden uitgebracht.

Het eindresultaat dat uit de computer komt, kan daarmee worden vergeleken. Eventuele manipulatie zal volgens de Kiesraad "zodoende worden gedetecteerd en hersteld''.

Volg de verkiezingen

Volg de verkiezingenOp 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like Amsterdam Kiest op Facebook om niets meer te missen.

Stemadvies nodig? Doe de Kieswijzer van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden