Software astronomen helpt diagnose borstkanker

De software die astronomen gebruiken om sterren te ontdekken, blijkt ook nuttig bij het analyseren van borstkanker. Dat hebben onderzoekers van de University of Cambridge dinsdag bekendgemaakt in de British Journal of Cancer.

Redactie
Een opname die gebruikt wordt bij borstkankeronderzoek. Beeld ANP XTRA
Een opname die gebruikt wordt bij borstkankeronderzoek.Beeld ANP XTRA

Naast het vinden van sterren kan het automatische systeem verrassend genoeg ook snel bepalen of een tumor agressief is of niet. Dokters hoeven daardoor niet meer met een microscoop op zoek te gaan naar subtiele weefselverschillen.

'Meer communiceren'
Hoewel astronomen in Cambridge het systeem al jaren met veel succes gebruiken, was er niet eerder aan gedacht om het ook te gebruiken voor biomedische doelen. 'Het toont aan dat we niet zoveel communiceren als we zouden moeten', aldus hoofdonderzoeker Raza Ali, patholoog aan het Cancer Research UK's Cambidge Institute.

Ali en zijn collega's konden dankzij het het sterrenprogramma in één dag zo'n 2000 tumoren analyseren. Normaal gesproken zou dat een week duren. Voordat ziekenhuizen het systeem kunnen gaan gebruiken, is nog wel extra onderzoek nodig naar 20.000 borstkankerpatiënten nodig.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden