Soerel zet zich af tegen Holleeder

Advocaat van Dino Soerel mr. Nico Meijering hier op archief bij de speciaal beveiligde rechtszaal de Bunker in Osdorp. Foto ANP Beeld
Advocaat van Dino Soerel mr. Nico Meijering hier op archief bij de speciaal beveiligde rechtszaal de Bunker in Osdorp. Foto ANP

AMSTERDAM - Topcrimineel Dino Soerel zegt zich in de zomer van 2005 te hebben afgekeerd van Willem Holleeder, omdat die 'zijn naam misbruikte' bij het afpersen van derden. Holleeder maakte volgens Soerel ook misbruik van de reputatie in het milieu van bekende vechtsporters als Dick Vrij en Hans Nijman.

Dat Holleeder Soerels naam steeds noemde om zijn eisen bij het afpersen kracht bij te zetten, kan volgens deze de reden zijn dat de door Holleeder afgeperste criminele vastgoedmagnaat Willem Endstra hem tijdens diens 'achterbankgesprekken' met drie rechercheurs kenschetste als 'de ongekroonde koning van de onderwereld'.

Soerel wil in de liquidatiezaak een lange reeks getuigen laten verhoren, onder wie Holleeder, Vrij en Nijman. Ook wil hij bekende criminelen laten getuigen, zoals Mink Kok, xtc-handelaars Ton van Dalen en Ronald van Essen, en Stanley E.

Moszkowicz
Zijn gewezen advocaat Bram Moszkowicz wil hij (laten) ondervragen over 'het kantoorincident', waarbij Soerel en enkele Joegoslaven de criminele vastgoedmagnaat Willem Endstra naar diens zeggen ernstig hebben bedreigd op het kantoor van de raadsman.

Soerel ontkent enige betrokkenheid bij afpersing. Justitie ziet afpersing als één van de redenen voor de liquidaties van hasjhandelaar Kees Houtman en de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl, waarvan Soerel volgens het Openbaar Ministerie één van de opdrachtgevers was.

De advocaat van Soerel, Nico Meijering, zei gisteren bij het onderbouwen van zijn verzoeken om nader onderzoek dat Soerel er in 2005 achter kwam dat Holleeder de crimineel Arjen K. afperste en daarbij 'de naam van cliënt misbruikte om zijn argumenten kracht bij te zetten'. ''Holleeder had K. laten weten dat die een geldbedrag moest betalen van Soerel.''

Toen Soerel erachter kwam, zou hij tegen zowel K. als zijn huidige medeverdachte in de liquidatiezaak, Ali A., hebben gezegd 'niets meer met Holleeder te maken te willen hebben' omdat hij Holleeders gedrag 'spuugzat' was.

Dossier Holleeder
Soerels advocaten willen om die reden ook Ali A., Arjen K. en diens compagnon als getuigen oproepen. Bovendien vroegen de raadslieden de rechtbank een forse berg processtukken aan het moorddossier toe te voegen, waaronder het volledige dossier uit de afpersingszaak tegen Willem Holleeder - waaruit ook Soerel als medeafperser oprijst.

De advocaten menen dat rechercheurs in samenvattende processen-verbaal stellingen hebben betrokken die Soerel in een kwaad daglicht stellen, terwijl ze die stellingen niet kunnen waarmaken met de onderliggende stukken waarnaar ze verwijzen. Ze eisen dat justitie de stukken inbrengt waarmee de rechercheurs hun beweringen wel kunnen staven.

''Als die stukken niet bestaan, hebben de opstellers van de processen-verbaal u onjuiste informatie verstrekt,'' zei Meijering. ''Dat zou zeer ernstig zijn en niets om over te lachen in een zaak waarin het om moorden gaat.''

Het Openbaar Ministerie zal dinsdag reageren. (PAUL VUGTS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden