Update

Soerel wil 'kroongetuige' aan de tand voelen

Soerel op de voorgrond op een procesdag in 2010. Tekening ANP Beeld
Soerel op de voorgrond op een procesdag in 2010. Tekening ANP

AMSTERDAM - Dino Soerel, hoofdverdachte in een omvangrijke drugszaak, wil dat 'kroongetuige' Gennaro C. naar Nederland wordt gehaald om te worden gehoord. C. heeft in het kader van die drugszaak een beperkte gevangenisstraf uitgezeten in Duitsland. Ook is hij opgenomen in een getuigenbeschermingsprogramma.

De Duitse autoriteiten willen niet dat C. naar Nederland gaat voor het afleggen van een verklaring. Voor een eventueel verhoor zal een Nederlandse delegatie naar Duitsland moeten afreizen.

Dat bleek woensdag voor het gerechtshof in Amsterdam, waar Soerel (50) en een aantal medeverdachten in hoger beroep terechtstaan voor omvangrijke, internationale handel in een keur aan verdovende middelen. Eind 2009 legde de rechtbank in Haarlem Soerel acht jaar gevangenisstraf op voor de zaak, die de codenaam Zuil draagt.

Volgens Soerels advocaat Marnix van der Werf is die veroordeling op drijfzand gebaseerd. Het is volgens de raadsman vooral de reputatie van Soerel die de zaak substantie heeft gegeven. Soerel geldt in kringen van politie, justitie en media als een heel grote jongen in het criminele milieu. Van der Werf benadrukte dat zijn cliënt in het Zuildossier ''bijzonder weinig'' voorkomt, maar dat hij wel telkens als baas wordt neergezet, ''ook als getuigen heel anders verklaren.''

Problematische getuigen
Die getuigen zijn op zichzelf ook al problematisch, aldus Van der Werf, omdat hun verklaringen nagenoeg het enige bewijs vormen. In het onderzoek-Zuil draait het om oude feiten, voor een aanzienlijk deel stammend uit de jaren negentig. Anders dan in veel grote drugsonderzoeken, zijn er geen telefoons getapt, geen transporten gevolgd of verdachten geobserveerd. Het bewijs berust volgens Van der Werf op twee pijlers: verklaringen van verdachten en getuigen en interpretatie van oude politiedocumenten.

Gennaro C. lijkt de belangrijkste getuige. Hoewel er geen sprake is van een formele kroongetuigendeal tussen C. en justitie, heeft hij volgens advocaat Van der Werf wel bijzondere belangen gehad bij het afleggen van zijn verklaringen, waaronder strafvermindering. De raadsman vindt het onbestaanbaar dat de rechtbank C. niet zelf heeft gehoord en wil dat het hof dat gebrek herstelt. Het hof beslist daar op 25 februari over.

Dino Soerel is ook een van de hoofdverdachten in het liquidatieproces Passage. Hij werd in augustus vorig jaar gearresteerd, na jaren voortvluchtig te zijn geweest. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden