PlusUitleg

Soepelere PFAS-regels, maar de bouw juicht nog niet

Het kabinet blijkt gevoelig voor druk van de boeren om meer ruimte te geven voor stikstof.Beeld ANP

De PFAS-norm wordt flink opgerekt, zodat bouw en baggerwerk weer op gang kunnen komen. Het kabinet blijkt daarnaast gevoelig voor druk van de boeren om meer ruimte te geven voor stikstof.

1. Waarom leverden PFAS problemen op in de bouw?

Toen deze zomer bleek dat de verspreiding van deze schadelijke chemische stoffen in de bodem veel groter was dan gedacht, stelde minister Stientje van Veldhoven (Milieu) uit voorzorg een tijdelijke norm in van 0,1 microgram PFAS per kilo bouwgrond. Die norm bleek zo streng dat grond nauwelijks nog verplaatst mocht worden en hele bouwprojecten stukliepen op de onzekerheid die hierover ontstond. Uit een enquête van brancheorganisatie Bouwend ­Nederland bleek dat de bouw- en baggersector in grote problemen kwamen. Projecten met een totale omzet van ruim 3 miljard werden opgehouden door de strenge norm, evenals de bouw van 2300 woningen. Daarmee kwamen volgens de branche 18.000 banen op het spel te staan.

2. Wat zijn PFAS eigenlijk?

PFAS is een afkorting voor poly- en perfluor­alkylstoffen en dat is dan weer een verzamelnaam voor zo’n zesduizend chemische stoffen die onder meer worden gebruikt voor anti­aanbaklagen in pannen, pizzadozen, brandblusschuim, verf en regenjassen of andere ­waterafstotende kleding. Probleem is dat deze stoffen nauwelijks biologisch afbreekbaar zijn, maar wel overal opduiken in bodem en water. En dat dus tot in lengte van dagen.

3. Geeft de opgerekte norm de bouw meer lucht?

Donderdag lekte uit dat de ministerraad vrijdag zou besluiten om de PFAS-norm op te rekken naar 0,8 microgram per kilo. Daarmee zou driekwart van de bouw- en baggerprojecten weer op gang kunnen komen, al was dat een grove schatting. Hoe dan ook wordt vanuit de bouw- en baggerbedrijven geklaagd dat het allemaal wel erg lang geduurd heeft, zo lang dat ze hun orderportefeuilles hebben zien opdrogen.

Of de norm meer lucht geeft is ook afhankelijk van de extra voorwaarden die worden gesteld. Dat bleek vorige week al toen de provincie Noord-Holland de norm oprekte naar 1,5. Als de PFAS in de bodem onder deze grens blijven, mag grond binnen de provincie worden verplaatst.

Bouwend Nederland reageerde toen al zuinigjes, omdat de provincies niet gaan over grond die wordt verplaatst naar baggerputten. En daar zitten volgens de bouwsector nou net de meeste probleemprojecten.

4. Gaan nu alle remmen los, is dat wel veilig?

De nieuwe norm is opgesteld in overleg met de gezondheidsonderzoekers van het RIVM. Nu al staat vast dat nog veel meer onderzoek nodig is naar de blootstelling aan PFAS en de gevaren voor de volksgezondheid. Maar ook toxicologen zijn ervan overtuigd dat 0,1 microgram per kilo wel erg streng is. Die norm werd ook maar vastgesteld omdat het de laagste concentratie is die gemeten kan worden.

5. Wordt ook gemorreld aan de stikstofnorm?

Ook de stikstofnormen zijn een struikelblok voor bouwprojecten. Daarom kwam het kabinet eerder deze maand al met maatregelen, zoals een lagere maximumsnelheid en een uitkoopregeling voor boeren. De boeren liepen te hoop tegen de manier waarop de provincies die uitkoop wilden berekenen. En met succes. Vrijdagochtend sprak het kabinet met alle provincies. Minister Carola Schouten (Landbouw) en premier Mark Rutte zouden een stevig beroep op de gedeputeerden hebben gedaan om de regeling die boeren kunnen treffen te versoepelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden