Soepele hypotheek in trek

AMSTERDAM - Speciale, risicovolle hypotheken voor ondernemers en flexwerkers of mensen met kredietverleden zijn sterk in opmars dankzij Amerikaanse aanbieders. De markt is goed voor 650 miljoen euro en groeit jaarlijks tientallen procenten.Amerikaanse aanbieders zijn met succes in het gat gesprongen dat Nederlandse banken en verzekeraars laten liggen omdat die vrijwel uitsluitend hypotheken verstrekken aan klanten met een vast arbeidscontract. Dit betekent dat het voor het groeiende aantal kleine zelfstandigen en flexwerkers, mensen met een variabel inkomen, vrijwel onmogelijk is bij de gevestigde partijen een hypotheek te krijgen.

Hetzelfde geldt voor circa 630.000 Nederlanders die als wanbetaler bekend staan bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Intussen is op de Nederlandse markt een handvol partijen actief die zich specifiek richten op deze doelgroep. Daarbij wordt uitgegaan van zogenoemd 'risk-based pricing', wat inhoudt dat de rente voor de hypotheek hoger is naarmate de financiële positie van de klant meer risico met zich meebrengt. In de verzekeringswereld is het al lange tijd gebruikelijk het risico voor de aanbieder door te berekenen aan de klant.

In de Verenigde Staten komt deze vorm van riskante financiering zeer veel voor, net als in Engeland. Marktleider Elq, dat in de eerste helft van dit jaar een groei noteerde van tachtig procent ten opzichte van het jaar daarvoor, is in handen van zakenbank Lehman Brothers. Belangrijke concurrenten zijn gelieerd aan Citibank en de Amerikaanse autoproducent General Motors.

In Amerika raken aanbieders van deze riskante hypotheken momenteel in ernstige problemen en zorgen ze voor een kredietcrisis. Ook in Duitsland is een verstrekker in problemen geraakt.

Hypotheekexperts denken niet dat de huidige crisis op de Amerikaanse huizenmarkt zich ook in Nederland kan voordoen. Hier is het toezicht scherper en liggen de inkomenseisen hoger.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden