Soepel ontslag 'niet nuttig'

AMSTERDAM - Het soepeler ontslaan van werknemers heeft geen positieve gevolgen voor de Nederlandse economie.Dit concluderen economen van de Technische Universiteit Delft in het economenvakblad ESB.

Werknemers die minder zeker zijn van hun baan consumeren minder, ook als zij nog niet ontslagen zijn.

Onzekere werknemers zijn ook minder geneigd mee te werken aan innovaties van hun bedrijf. Die kunnen hen immers hun baan kosten. Die houding gaat ten koste van de innovatiekracht van de economie, aldus de economen Robert Vergeer en Ronald Dekker.

De onzekerheid over het houden van werk is een factor die stelselmatig ontbreekt in de discussies over versoepeling van het ontslagrecht, stellen de economen. 'Het is opmerkelijk dat er in het politieke en economische debat weinig aandacht is voor de grotere onzekerheid die kan ontstaan door de versoepeling van het ontslagrecht,' schrijven zij.

De economie is meer gebaat bij een offensieve strategie, waarbij vergaande inspanningen worden gedaan in scholing en in kansen op doorstroming op de arbeidsmarkt, vinden de schrijvers.

Het vergroten van baanonzekerheid bij werknemers met een vast contract is 'geen verstandige beleidsoptie', aldus de economen. 'Of de arbeidsmarkt flexibeler moet, is gezien het lage niveau van werkloosheid en het grote aandeel van flexibele banen, al de vraag. Of versoepeling van het ontslagrecht de Nederlandse arbeidsmarkt nog flexibeler maakt, valt ook te betwijfelen,' concluderen de economen in hun artikel op grond van berekeningen van onder meer de Oeso.

Het beperken van de rechten van mensen met een baan vergroot niet de kans op werk voor werklozen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden