Sociëteit Sexyland dinsdag in teken van 70 jaar Cruijff

Op de dag dat Johan Cruijff 70 jaar zou zijn geworden, staat Sociëteit Sexyland in Noord de hele avond in het teken van de legendarische voetballer. Met films, foto's verhalen en muziek.

Johan Cruijff omhelst Ronald Koeman Beeld Hollandse Hoogte
Johan Cruijff omhelst Ronald KoemanBeeld Hollandse Hoogte

Het concept van Sexyland op de NDSM-werf is simpel. De ruimte kent 365 eigenaars: elke dag een nieuwe, die het programma bepaalt. Schrijver Arthur van den Boogaard wist bij de start in januari meteen welke dag hij de eigenaar wilde zijn: 25 april, de geboortedag van Johan Cruijff.

"Geen seconde heb ik getwijfeld," zegt Van den Boogaard. "Over de invulling van de avond heb ik wel zitten dubben." Uiteindelijk lag het antwoord in een foto die aan een grote, en voor de rest lege, wand hangt in het kantoor van de schrijver.

"Het is een foto van de jonge Cruijff en zijn Danny voor een shoetique in de Kinkerstraat. De foto is genomen na de miskraam van Danny in 1969, mijn geboortejaar. Danny haar houding is droevig en de jonge Cruijff oogt beschermend. De twee blikken van hen staren me al jaren aan. Daar moet ik iets mee, dacht ik."

Na een brainstormsessie werd een programma samengesteld met als thema 'Kijken naar Cruijff', en dan met name de voetballer Cruijff.

Naast verhalen van David Endt over Cruijff, wordt de film Horacio & Johan getoond van Johan Kramer. Daarnaast vertelt Hans van der Meer over Cruijff, toont schilderes Ellen Davidzon haar werk van Cruijff, maakt Nyk de Vries muziek en brengt Xander van der Drift drie gedichten.

Onderscheidend
Van den Boogaard denkt dat zijn programma onderscheidend is van alle andere Cruijff-herinneringsavonden die het afgelopen jaar zijn georganiseerd. "Wij willen echt naar de voetballer Cruijff kijken. Met de muziek van Nyk de Vries hopen we de bezoekers een andere blik te geven op Cruijff."

Naast de genoemde gasten rept het programmaboekje over een 'mystery guest'. "Ik kan nu al zeggen dat we meerdere mystery guests hebben," verklapt Van den Boogaard. "Een van hen is de eerste interviewer van Cruijff, Koos de Boer. Algemeen wordt beschouwd dat Hanneke Groenteman dat is, maar dat is onjuist."

'Kijken naar Cruijff' begint om 20.00 uur in Sociëteit Sexyland. De entree is 2,50 euro en er is plaats voor 200 gasten.

Johan Cruijff Beeld Pro Shots
Johan CruijffBeeld Pro Shots
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden