Socialisten winnen opnieuw in Spanje

MADRID - De socialistische PSOE van premier José Luis Rodríguez Zapatero heeft zondag de parlementsverkiezingen in Spanje gewonnen.Na het tellen van vrijwel alle stemmen had de PSOE de steun van 43,7 procent van de kiezers en had de centrumrechtse Volkspartij (PP) van Mariano Rajoy 40,1 procent van het electoraat achter zich.

Met 169 zetels blijft voor de PSOE de absolute meerderheid buiten bereik in het parlement van 350 zetels. De Volkspartij heeft 154 zetels. Ruim 35 miljoen Spanjaarden konden tot 20.00 uur hun stem uitbrengen. De opkomst zondag was ruim 75 procent tegen 77 procent in 2004. In de parlementsverkiezingen van maart 2004 haalden de socialisten 164 zetels en de Volkspartij 148.

Zapatero zei tegen zijn feestvierende aanhang dat de bevolking zich duidelijk heeft uitgesproken voor een nieuwe periode zonder spanningen en confrontaties. ''Nooit eerder heb ik zo geloofd in een verenigd en divers Spanje'', aldus de 47-jarige premier.

De Volkspartij erkende de nederlaag in de parlementsverkiezingen. Campagneleider Pío García Escudero feliciteerde de PSOE ''met de duidelijke zege''.

In de peilingen in de aanloop naar de verkiezingen lagen de socialisten van Zapatero ook al voor. Aan het belang van die prognoses werd sinds vrijdag echter weinig waarde meer gehecht, omdat een voormalig raadslid van de socialisten toen in Baskenland bij een aanslag werd gedood. Na de aanslag stopten de politieke partijen abrupt met hun campagne voor de verkiezingen. Zapatero stond zondagavond stil bij de dood van het voormalige raadslid Isaías Carrasco en alle andere slachtoffers van het terrorisme.

Volgens waarnemers hebben de socialisten de zege in de verkiezingen voor een groot deel te danken aan de persoon Zapatero. De bruggenbouwer Zapatero is bij de Spanjaarden veel populairder dan Rajoy die vaak zijn hakken in het zand zet en niet snel voor het compromis kiest. Bovendien maakte de kalme premier in twee televisiedebatten op de meeste kijkers een betere indruk dan de nerveuze Rajoy.

In de afgelopen vier jaar heeft de regering van Zapatero als premier vooral de jongere en vooruitstrevende kiezers voor zich gewonnen door onder meer de legalisering van het homohuwelijk en maatregelen tegen huiselijk geweld.

Vier jaar geleden werden de Spaanse parlementsverkiezingen overschaduwd door aanslagen drie dagen eerder op forensentreinen in Madrid met 191 slachtoffers. De aanslagen door radicale moslims waren onder meer bedoeld als protest tegen de Spaanse militaire aanwezigheid in Irak.

Alle peilingen wezen toen op een overwinning voor de Volkspartij van Rajoy, maar die beschuldigde aanvankelijk de ETA ervan achter de aanslagen te zitten. De zege ging daarop naar de sociaaldemocraten. Zij losten hun verkiezingsbelofte in en haalden de Spaanse troepen terug uit Irak. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden