Socialist regeert in Baskenland

Patxi López leidt in Baskenland de socialistische partij PSE, die ook aan de macht is in Madrid. Foto EPA

VITORIA - Voor het eerst sinds Spaans Baskenland in 1980 een grote mate van autonomie verwierf, zal vandaag in de hoofdstad Vitoria een 'lehendakari' - regeringsleider - aantreden die niet behoort tot de Baskische Nationale Partij, PNV.

Patxi López leidt in Baskenland de socialistische partij PSE, die ook aan de macht is in Madrid. Maar anders dan zijn partijgenoten in de nationale hoofdstad rekent López erop dat hij steun krijgt van de Baskische parlementsleden van de conservatieve Volkspartij, waardoor hij vandaag tot premier zal worden gekozen.

Dat is dezelfde Partido Popular, die in Madrid de socialistische regering van José Luis Rodríguez Zapatero te vuur en te zwaard bestrijdt.

Het monsterverbond in Vitoria is mogelijk geworden door de nederlaag die de gematigde Baskische nationalisten van de PNV leden bij de jongste regionale verkiezingen in maart. Zij kregen voor het eerst sinds het einde van de dictatuur in Spanje geen absolute meerderheid in het Baskische parlement, en zij waren niet in staat (of niet bereid) het op een akkoordje te gooien met de socialisten.

Bij wijze van welkom aan López heeft de terreurbeweging ETA aangekondigd dat de nieuwe regeringsleider bovenaan hun lijst van doelwitten staat. De veiligheidsmaatregelen die vandaag in Vitoria gelden, zijn dan ook zeer strikt. Maar het is de vraag in hoeverre de ETA in staat is een vuist te maken. Twee weken geleden werd in een gezamenlijke actie van de Spaanse en Franse politie en inlichtingendiensten Jurdan Martitegi opgepakt, de veronderstelde leider van de militaire tak van de ETA. Met hem werden acht andere ETA-leden gearresteerd.

De toch al uitgedunde gelederen van de ETA kunnen op korte termijn vermoedelijk niet voldoende worden aangevuld om de schrik onder de Basken erin te houden.

De afkeer van het geweld van de ETA, dat door de PNV in dertig jaar niet onder controle kon worden gebracht, is de voornaamste reden waarom de nationalisten hun aanhang bij de jongste verkiezingen beduidend zagen afnemen.

Maar dat wil niet zeggen dat alle Basken laaiend enthousiast zijn over de nieuwe regeringscombinatie die vandaag aantreedt. Sommigen vrezen dat 'Madrid' weer een grotere greep krijgt op Baskenland - de Partido Popular moet weinig hebben van regionale autonomie.

Allerlei Baskische verworvenheden (en eigenaardigheden) zouden daardoor in het geding kunnen komen. Zo heeft de nieuwe combinatie al aangekondigd dat het Spaans en het Baskisch voortaan op gelijke voet zullen staan. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden