Sociale werkplaatsen van Pantar blijven bestaan

De sociale werkplaatsen van Pantar worden kleiner, maar ze blijven wel bestaan. 'We worden meer een doorstroomhuis.'

Arjan Vliegenthart wil dat de gemeente voortaan ­arbeidsgehandicapten naar werk gaat ­begeleiden Beeld anp
Arjan Vliegenthart wil dat de gemeente voortaan ­arbeidsgehandicapten naar werk gaat ­begeleidenBeeld anp

Pantar blijft! Die boodschap kwam wethouder Arjan Vliegenthart (Werk) gisteren brengen in Diemen, in de sociale werkplaats waar even eerder nog goodiebags werden gevuld voor de RAI.

Geruststellende woorden voor het Pantarpersoneel, onder wie 2800 arbeidsgehandicapten. "Vorig jaar stonden er grote verhalen in De Telegraaf: jullie kwamen op straat te staan, er was geen geld meer voor een kerstpakket, jullie pensioen was niet veilig - allemaal niet waar. Wie hier werkt, blijft hier ook."

Geld van het rijk
Wel gaat bij Pantar veel veranderen. Over vijf jaar werken er nog zo'n 2100 arbeidsgehandicapten, schat Vliegenthart. Als ze hier al werkten voordat in 2015 de gemeenten verantwoordelijk werden voor de sociale werkvoorziening, ja, dan mogen ze blijven. Voor hen blijft de rijksoverheid geld overmaken. Voor wie de komende jaren met een onoverbrugbare achterstand op de arbeidsmarkt komt, wordt alles anders.

Pantar had zich voorgenomen ook hen aan werk te helpen door arbeidsgehandicapten te detacheren bij bedrijven. Uitdagender werk, dat Pantar bovendien meer zou opleveren. Maar dat plan is mislukt. Pantar kwam in zwaar weer terecht en de gemeente moest jaar na jaar miljoenentekorten aanvullen.

Voortaan is het de gemeente die deze nieuwe doelgroep naar werk gaat begeleiden, stelt Vliegenthart nu voor. Als 'spelverdeler' zoekt de gemeente straks werk bij bedrijven en sociale firma's, zoals bierbrouwerij De Prael. En 'zo nodig' bij de gemeente zelf. Behalve voor de oude doelgroep heeft Pantar straks alleen nog een rol als vangnet voor mensen die tijdelijk uitvallen en om mensen die het schort aan basale werknemersvaardigheden 'arbeidsfit' te maken.

Geen ontslaggolf
"Mensen komen, mensen gaan. Pantar wordt hun veilige haven," zegt directeur Rutger van Krimpen. "We worden meer een doorstroomhuis." Dat krijgt consequenties voor de begeleiders, waar eerder al klappen vielen. Maar Van Krimpen voorziet 'geen enorme ontslaggolf'. Het aantal mensen dat Pantar onder zijn hoede neemt, ziet hij minder snel teruglopen dan de gemeente verwacht. Van Krimpen rekent de komende vijf jaar op een terugloop van 17 procent.

"Pantar houdt een belangrijke rol, maar een kleinere rol," zegt Vliegenthart in de sociale werkplaats. Maar hoe de gemeente er straks in gaat slagen wél werkplekken te vinden voor arbeidsgehandicapten, valt nog te bezien. Begin volgend jaar komt Vliegenthart met voorstellen en nieuwe investeringen.

Dan is nog de vraag welke prioriteit het volgende stadsbestuur geeft aan het vinden van werk dat geschikt is voor arbeidsgehandicapten. Vliegenthart ziet kansen bij afvalbedrijven en start-ups. Maar hoeveel? Banen scheppen bij de gemeente zelf gaat meteen in de papieren lopen. De wethouder blijft optimistisch. "Jan Schaefer zei het al: het werk ligt op straat."

Het zijn vragen waar ze in de sociale werkplaats geen zorgen meer over hebben. Daar willen ze van de wethouder weten wanneer ze meer salaris krijgen en of ze op hun 65ste met pensioen kunnen - de doventolk op het podium maakt overuren.

En krijgen we een nieuwe burgemeester, hoe gaat het eigenlijk met hem? "Dat is misschien wel de belangrijkste vraag op dit verdrietige moment," antwoordt Vliegenthart. Achter in de zaal klinkt alvast een open sollicitatie. "Ik wil het wel doen, hoor!"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden