Update

Sociale partners laten zich niet opjagen

De vakbonden en werkgeversorganisaties laten zich niet opjagen om tot een sociaal akkoord te komen. 'Snelheid maken is wel het slechtste wat we nu kunnen doen', zei voorzitter Ton Heerts van vakcentrale FNV vrijdag aan het begin van de formele onderhandelingen over het akkoord. In het eerste overleg, dat een uur duurde, is de agenda voor de gesprekken opgesteld.

Redactie
Ton Heerts (M), voorzitter van vakcentrale FNV en Bernard Wientjes (2eR), voorman van werkgeversorganisatie VNO-NCW tijdens de start van het sociaal overleg tussen vakbonden en werkgeversorganisaties. Beeld anp
Ton Heerts (M), voorzitter van vakcentrale FNV en Bernard Wientjes (2eR), voorman van werkgeversorganisatie VNO-NCW tijdens de start van het sociaal overleg tussen vakbonden en werkgeversorganisaties.Beeld anp

Ook Bernard Wientjes, voorman van werkgeversorganisatie VNO-NCW, vindt dat er voldoende tijd moet worden genomen om afspraken te maken. De sociale partners zijn doordrongen van de urgentie, maar Wientjes sluit niet uit dat het overleg nog wel enkele weken kan duren. Samen met Heerts voorspelde hij verder dat het 'bijzonder moeilijke weken' kunnen worden.

Werkgevers en bonden proberen het eens te worden over maatregelen om de economische crisis te bestrijden en de werkloosheid terug te dringen. Als dat lukt, leggen ze hun pakket aan het kabinet voor. Dat rekent erop dat dat aan het eind van de maand gebeurt. Op 1 mei moet het kabinet zijn ontwerpbegroting aan Brussel voorleggen. Daarvoor moet het ook nog zaken doen met de oppositie, omdat het in de Senaat geen meerderheid heeft.

Heerts liet blijken daar weinig boodschap aan te hebben. 'Na maart komt april en na april mei.' Wientjes wees erop dat het kabinet de zaak niet makkelijker heeft gemaakt door onlangs voor ruim 4 miljard euro aan extra bezuinigingen aan te kondigen.

Volgens Wientjes en Heerts zijn er vrijdag alleen 'procesafspraken' gemaakt en is er niet inhoudelijk onderhandeld. Naast FNV en VNO-NCW zijn ook MKB-Nederland, LTO Nederland, CNV en MHP bij het sociaal overleg betrokken.

Lees hier meer over de inhoud van het sociaal overleg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden