Sociale huurwoningen verdwijnen door wet tijdelijke verhuur

De vorig jaar ingevoerde nieuwe woningwet zorgt ervoor dat huurders van particuliere sociale huurwoningen met tijdelijke huurcontracten elke twee jaar op straat gezet kunnen worden.

Ton Damen
null Beeld Charlotte Odijk
Beeld Charlotte Odijk

De gevolgen zijn enorm. Verhuurders proberen massaal van huurders met vaste huurcontracten af te komen. Ze vervangen ze door nieuwe huurders met tijdelijke contracten en verhogen elke twee jaar de huren.

Het Amsterdams college heeft bij de voorbereiding van de nieuwe wet gewaarschuwd voor de bizarre uitwerking van de wet. De wet prikkelt verhuurders om van hun huidige huurders met vaste contracten af te komen. Nieuwe huurders krijgen een tijdelijk contract voor twee jaar.

Het doel van de nieuwe 'Wet doorstroming huurmarkt 2015', die vorig jaar zomer van kracht werd, is te zorgen voor een betere doorstroming op de woningmarkt. Het ministerie van BZK in Den Haag heeft Amsterdam volgens het gemeentebestuur verzekerd dat de nieuwe wet geen negatieve bewerkingen heeft.

Tijdelijke contracten
Dit blijkt echter wel het geval. Advocaat Marco Zweers van Binnenstad Advocaten zegt dat de stroom gedupeerden die zich als klant bij hem melden groeit. Behalve particuliere verhuurders bieden ook woningcorporaties meer tijdelijke contracten aan, maar daar gelden tijdelijke contracten voor speciale doelgroepen zoals jongeren.

Marjolein Moorman, PvdA-fractieleider in de Amsterdamse gemeenteraad, ziet nu gebeuren waar zij in de gemeenteraad steeds voor gewaarschuwd heeft: "We moeten echt een ander puntenstelsel hebben voor Amsterdam. Dat moet door het ministerie geregeld worden in een 'Amsterdamwet'. Anders gaan verhuurders ongelooflijk profiteren van de schaarste, door zo veel mogelijk geld te verdienen ten koste van de huurders in de stad."

"Zo lang dat niet is geregeld wil ik dat in Amsterdam geen corporatiewoningen meer verkocht wordt; een moratorium. Er verdwijnen nu zo veel sociale huurwoningen dat er veel te weinig overblijven. Om dat tegen te gaan moet de verkoop door corporaties stoppen."

Huisjesmelkers
Wethouder Laurens Ivens (Wonen, SP) bevestigt het probleem. "Particuliere verhuurders kunnen elke twee jaar hun sociale huurwoning verhuren aan nieuwe huurders tegen nog hogere huren. Dit is koren op de molen voor huisjesmelkers die hun huizen snel in de vrije sector willen krijgen. Het is bovendien de opstapeling van nieuwe wet- en regelgeving die ertoe leidt dat huurders almaar worden opgejaagd."

Het ministerie van BZK (Wonen) zegt in een reactie dat de maatregelen nog gemonitord en geëvalueerd worden. "En," stelt de woordvoerder, "anders dan Amsterdamse partijen stellen, geven onze eerste indicaties aan dat van de nieuwe mogelijkheden voor tijdelijke verhuur beperkt gebruik gemaakt wordt. Zeker niet massaal."

Lees verder: Wet geeft huisjesmelker de vrije hand voor snelle huurstijging

De nieuwe 'Wet doorstroming huurmarkt 2015' introduceerde meer tijdelijke contracten. Een selectie uit de vele contracten:
-Tweejarige contracten. Particuliere verhuurders mogen contracten voor twee jaar bij zelfstandige woningen en voor vijf jaar bij onzelfstandige woningen afsluiten in de sociale sector. Woningcorporaties mogen het met hun huizen in de vrije sectorwoningen.

-Doelgroepencontract. Je mocht al tijdelijk verhuren aan studenten (zolang ze studeren), gezinnen met gehandicapten (zolang die in het gezin wonen), ouderen (zo lang ze die woning nodig hebben). Daar zijn bijgekomen promovendi, jongeren (zevenjarige contracten), en grote gezinnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden