Sociale huurwoningen op 'gouden randje' van Noord

Ymere bouwt honderden sociale huurwoningen in Overhoeks. Dat dit mogelijk werd op 'het gouden randje van Noord' was woensdag reden voor een feestje op de bouwplaats.

Artist impression Beeld Ymere
Artist impressionBeeld Ymere

Wie zich in een bocht wringt, kan vanuit de bouwplaats nog net een blik op het IJ werpen. "Deze locatie is geweldig," zei Karin Laglas, voorzitter van de directie van woningcorporatie van Ymere op de bouwlocatie in Overhoeks aan het IJ.

Ymere vierde de 'start bouw' van 133 sociale huurwoningen aan de Grasweg 6. Binnenkort komen daar aan de overkant van de weg nog 600 sociale huurwoningen bij, en er zijn er al 54 in een naastgelegen complex in aanbouw.

Booming
Het bleek vooral ook voor de SP aanleiding voor een feestje, al was SP-wethouder Laurens Ivens, die zou komen spreken, verhinderd. Erna Berends, eveneens SP en de voorzitter van het bestuur in Noord, onderstreepte dat het in het geweld van de booming huizenmarkt fantastisch is dat er nog sociale woningbouw mogelijk is in Overhoeks, wat ze "het gouden randje van Amsterdam-Noord" noemt.

"Mensen met een kleine portemonnee uit de Van der Pekbuurt kunnen straks hier in Overhoeks komen wonen," aldus Berends. De SP heeft zich altijd hard gemaakt voor de sociale woningbouw, ook op de duurste plekken van de stad. 750 sociale huurwoningen op deze plek is volgens Berends dan ook belangrijk voor een goede menging in Noord.

"We hebben bewust voorkomen dat hier een nieuw winkelcentrum zou komen," zei Berends. Dat zou de veryupping van Overhoeks volgens haar versterken. "Bewoners aan het IJ zullen nu gemakkelijker naar het vernieuwde Mosveld trekken, dat ooit een zooitje was en waar ooit een nood-Albert Heijn was.

Ook gaan ze naar de opgeknapte markt in de Van der Pekbuurt. Want daar is het winkelgebied."

Monumentale panden
Laglas van Ymere meende dat het project laat zien dat de woningcorporaties na een aantal moeilijke jaren goed de crisis uit komen. Duidelijke aanwezigheid van sociale huurwoningen tussen de commerciële bouwprojecten vond ze belangrijk.

Corporaties verkopen in het stadshart veel bezit om uitbreiding in de nieuwe buurten te kunnen financieren. "Voor Ymere valt de verkoop van woningen in het centrum per saldo wel mee hoor," aldus regiomanager Chris Petterson van Ymere. "We verkopen monumentale panden omdat die voor een corporatie soms te duur zijn in het onderhoud. Ook stoten we grote woningen van tweehonderd vierkante meter in het centrum af, alsook dure grachtenpanden, die te duur zijn in het beheer. Maar verder willen we ook sociale huurwoningen in het stadshart houden. Tegelijkertijd willen we overal aanwezig zijn ook op de IJ-oevers."

De sociale huurwoningen in Overhoeks zijn niet weggestopt in een lelijk hoekje, maar staan tussen de dure woningen. Petterson: "Ze profiteren mee van alle kwaliteiten die het gebied heeft, zoals het water, de pleintjes, de brede lanen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden