Sociale huurhuizen los van het gas? Kosten: 108 miljard
Woningcorporaties moeten 108 miljard euro neertellen om alle sociale huurwoningen in Nederland los te koppelen van het gas en ze klimaatneutraal te maken.
Dat blijkt uit een eerste raming van Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties. Nederland telt 2,1 miljoen sociale huurhuizen, die voor 2050 moeten zijn aangepast.
De kosten voor duurzame renovatie, het afsluiten van het gas en de aanleg van een nieuwe, duurzame keuken en badkamer bedragen bijna 52.000 euro per woning.
Onlogische belasting
Om dat te kunnen betalen, zouden corporaties tot 2050 elk jaar 3,4 miljard euro moeten investeren. Dat gaat de corporaties nu niet lukken, stelt Aedesvoorzitter Marnix Norder.
"Dit kabinet wil dat corporaties steeds meer belasting betalen en daar komt nog een onlogische belasting bij," zegt Norder. "Daar kan het kabinet natuurlijk wel wat aan doen. Als dat niet gebeurt, is het allemaal niet mogelijk."
Warmtenetten
De woningcorporaties willen drie van de vier woningen verduurzamen door ze te renoveren tot 'nul-op-de-meterwoning' (38 procent) of door ze maximaal te isoleren en er zonnepanelen op te leggen (38 procent). De overige half miljoen huizen moeten deels worden geïsoleerd.
Deze maatregelen leveren een CO2-reductie op van 70 procent. De resterende 30 procent wordt gehaald uit de aanleg van duurzame energiebronnen, zoals warmtenetten.
De corporaties gaan in gesprek met het rijk, gemeenten, huurders, bouwers, installateurs, netbeheerders en energiebedrijven om de aanpassingen mogelijk te maken.
"Want we zullen het met z'n allen moeten doen, alleen zal het ons niet lukken," zegt Norder. "We mogen vooral het belang van bewoners niet vergeten. Na de overlast moeten zij een comfortabeler huis hebben, zonder hogere woonlasten."
Kwetsbare bewoners
In Rotterdam gaat Woningcorporatie Havensteder de wijken met veel kwetsbare bewoners in ieder geval voorrang geven in de energietransitie, zo is afgesproken met de gemeente Rotterdam en de veiligheidsregio.
Doel is de snelle stijging van het aantal branden in de stad bij kwetsbare mensen te stoppen. Onder meer bij dementerenden die langer thuiswonen en bij personen met psychische problemen zou het gas geregeld tot gevaarlijke situaties leiden.