Sociale huurder (44) in rechtszaak om verhuren via Airbnb

Huib Kraaijeveld dreigt uit zijn huis in West te worden gezet omdat hij onderverhuurde via Airbnb. Dat mag als sociale huurder niet. Toch oordelen rechters soms in het voordeel van de huurder.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Toen Huib Kraaijeveld (44) op 30 oktober 2014 een brief van een advocaat in de bus kreeg met het verzoek zijn huurcontract 'vrijwillig' op te zeggen, schrok hij zich rot. 'Ik denk dat de meeste mensen direct met de staart tussen de benen zouden vertrekken na zo'n dreigbrief,' zegt Kraaijeveld. Maar hij besloot het gevecht met zijn verhuurder aan te gaan.
Kraaijeveld woont sinds 1997 op de eerste verdieping van een ruime sociale huurwoning in Bos en Lommer. Hij had op aanraden van een vriend logés via Airbnb in huis gehaald, zeven keer in totaal. 'Het leek me leuk om wat aanspraak te hebben.'

Kraaijeveld lijdt aan de ziekte van Lyme en is vaak alleen thuis om te werken aan het boek dat hij over zijn ziekte schrijft. Soms zit hij in een rolstoel en komt hij de woning helemaal niet uit.

Hij dacht zich keurig aan de regels te houden door de gasten minimaal drie nachten bij hem te laten slapen, en in de periode zelf in de woning aanwezig te zijn. Hij wist niet dat er nog meer regels voor vakantieverhuur zijn. Sociale huurders mogen niet onderverhuren aan toeristen, en dat had hij kunnen weten, stelde verhuurder AHAM gisteren tijdens de rechtszaak. AHAM beheert het vastgoed van de vermogende familie Schopman. De familie bezit veel woningen in Zuid, waarvan de huren tussen de 1050 en de 8500 euro per maand liggen. Kraaijeveld hangt nu een huisuitzetting boven het hoofd.

Verwarring
Maar hoewel onderverhuren in huurcontracten duidelijk wordt verboden, is Airbnb een nieuwe ontwikkeling waarin het recht nog gevormd moet worden, zei de rechter gisteren. In Amsterdam worden ongeveer elfduizend woningen te huur aangeboden via Airbnb. Als een sociale huurder op deze website wordt betrapt, leidt dat niet altijd tot huisuitzetting. Zo won in januari een huurder een rechtszaak van woningcorporatie De Key omdat directeur Leon Bobbe in de media had gezegd dat ook sociale huurders moeten kunnen profiteren van Airbnb. Hij trok dit bijna direct terug, maar had wel verwarring gezaaid.

In mei dit jaar won een huurder een rechtszaak van Rochdale omdat zij volgens de rechter 'ontoelaatbaar onder druk was gezet' om haar woning te verlaten, en de mate van onderhuur beperkt was. Huisuitzetting zou daarom een 'te drastische maatregel' zijn.

Excuses
De uitkomst van deze zaak is dus nog onzeker, maar in de rechtszaal vlogen gisteren de verwijten over en weer. Volgens AHAM heeft Kraaijeveld moedwillig de regels overtreden, en willen verdienen aan zijn sociale huurwoning. Hij heeft vanwege zijn lage inkomen recht op een sociale huurwoning, en betaalt 608 euro huur in de maand.

Kraaijeveld beweert dat hij de regels omtrent Airbnb niet kende. Hij is ook meteen met de verhuur gestopt en heeft zijn excuses aan zijn huisbaas aangeboden, maar kon daarmee een rechtszaak niet voorkomen. Hij verdenkt AHAM ervan Airbnb te gebruiken om sociale huurders uit hun woning te werken, zodat ze de huur kunnen verhogen. De woning van Kraaijeveld zal na zijn vertrek een stuk duurder worden en in de vrije sector belanden, erkende AHAM.

Over vier weken volgt de uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden