Sociale huur in Amsterdam extra omhoog

De maximale huren van sociale huurwoningen stijgen in Amsterdam gemiddeld met nog eens 2,5 procent, boven op de jaarlijkse huurstijging die in juli wordt doorgevoerd, als gevolg van het moderniseren van het 'woningwaarderingsstelsel'.

Beeld anp

Dit blijkt uit voorstellen die VVD-minister Stef Blok (Wonen) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De huren in Rotterdam stijgen ook 2,5 procent extra, die in Den Haag 2,5 tot vijf procent. Utrecht krijgt daarentegen een daling van vijf procent.

In het nieuwe plan worden de huren deels gekoppeld aan de WOZ-waarde van de woning. Doordat in Amsterdam de kleinste huizen staan, is daar de WOZ-waarde per vierkante meter de hoogste van Nederland. Daardoor stijgen de huren daar het hardst.

Locatie
Blok heeft zijn voorstellen begin dit jaar aangekondigd. Over het definitieve concept moet de Kamer binnen zes weken een standpunt innemen. In het huidige puntensysteem worden vooral oppervlakte en voorzieningen - keuken, sanitair - gewaardeerd met punten, die opgeteld de maximale huurprijs opleveren. De locatie zit daar niet in. In het nieuwe voorstel weegt de WOZ voor een kwart mee in het puntentotaal.

Ronald Paping, directeur van de Woonbond, is teleurgesteld. Al meer dan een jaar is hij bezig met een lobby tegen de aanhoudende huurstijging in Amsterdam. 'We doen dat samen met de huurdersvereniging en het grootste deel van de Amsterdamse politiek.' Het heeft niets uitgehaald.

Verhoging
De omstreden Donnerpunten - toenmalig minister Piet Hein Donner besloot in oktober 2011 vijftien tot 25 punten extra toe te kennen aan huizen in schaarstegebieden, wat leidde tot een huurverhoging voor nieuwe huurders van 123 euro - zijn weliswaar van de baan, maar volgens Paping is er voor huurders in Amsterdam niets veranderd, de huurverhoging is gebleven. 'Die extra punten zijn gewoon meegenomen in het berekenen van de gemiddelde huur in Nederland en vervangen door de WOZ-waarde. Via een technische versleuteling zijn ze terug. Het resultaat is erger. De huren komen nu hoger uit dan bij de Donnerpunten.'

Volgens Paping is uiteindelijk vooral Amsterdam de dupe. Volgens hem zijn er ook andere schaarstegebieden waar de maximale huren omhooggaan, maar daar zijn de effecten vaak minder groot. 'Als in Groningen een woning wordt verhuurd waarvan de maximale huur omhooggaat, vragen corporaties meestal niet het onderste uit de kan. In Amsterdam is de vraag naar huizen groter en bestaat sneller de neiging om de hogere huur te vragen.'

Ook staan corporaties er vaak minder goed voor en vinden zij dat ze om bedrijfseconomische redenen hogere huren moeten vragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden