'Sociale huur in Amsterdam alleen nog voor de armsten'

Niet de laagste inkomens, maar mensen met een inkomen net daarboven maken sinds een jaar geen kans meer op een huis in het centrum van Amsterdam. Dat zegt AFWC-directeur Egbert de Vries.

Ton Damen
null Beeld anp
Beeld anp

Het komt doordat bijna alle vrijkomende sociale huurwoningen naar mensen gaan die recht hebben op huurtoeslag.

De directeur van de Amsterdamse Federatie voor Woningcorporaties spreekt van een tweedeling, doordat de situatie voor lage en middeninkomensgroepen in het stadscentrum ernstig verslechtert.

De mensen met de allerlaagste inkomens en huurtoeslag komen sinds vorig jaar met voorrang de binnenstad in. Dat komt door nieuwe wetgeving en Amsterdamse afspraken.

In Amsterdam is het aandeel sociale huurwoningen van corporaties 45 procent van alle huizen - en sinds een aanpassing van de Woningwet van 1 januari 2016 gaat meer dan 80 procent daarvan naar mensen met recht op huurtoeslag.

Ook hebben corporaties met de gemeente afgesproken dat sociale huurwoningen in het stadshart voor 75 procent naar de laagste inkomens gaan.

Particuliere sector is weg
Volgens De Vries vallen de tussengroepen daardoor tussen wal en schip. "Dat geldt voor alleenstaanden met een inkomen tussen de 23.000 en 45.000 euro en stellen en gezinnen die tussen de 31.000 euro en 55.000 euro per jaar verdienen."

Corporaties huisvesten nog slechts de laagste inkomens. Bovendien is de binnenstad door andere ontwikkelingen onbereikbaar voor middeninkomens. Particulieren verhuren hun voormalige sociale huurwoningen niet aan lage inkomensgroepen, maar in het dure segment. "Die particuliere sector is verdwenen voor middeninkomens."

Daar komt bij dat woningdelen passé is, zegt De Vries. "De zogeheten friendscontracten waren een manier voor vrienden met middeninkomens om samen een huis te huren. Nieuwe regels voor woningdelen zijn voor verhuurders onaantrekkelijk. De eisen voor geluidsnormen en een gezamenlijke woonkamer van elf vierkante meter vergen investeringen in de oude volksbuurten."

Struikelblok is volgens woningeigenaren de verhuurvergunning die moet worden aangevraagd, waardoor het huis een bedrijfsfunctie krijgt. Corporaties vinden woningdelen ook lastiger. De Vries: "De gemeente zegt dat zij woningdelen gemakkelijker maakt, maar het is moeilijker."

Woningen buiten de Ring
Het beleid van de stad leidt tot minder middenhuur, doordat corporaties minder sociale huurwoningen in de vrije sector mogen verhuren. Investeerders bouwen wel nieuwe middenhuurwoningen, zegt De Vries, maar buiten de Ring. Koopwoningen zijn voor deze groep onbereikbaar.

Wethouder Laurens Ivens (Wonen) is verbaasd. "Circa een kwart van de sociale huurwoningen kan gewoon naar sociale huurders zonder huurtoeslag. Daar zijn corporaties mee akkoord. En woningdelen is wel makkelijker, maar dat verhaal wordt lang."

En over het bijbouwen van woningen: "Corporaties kúnnen woningen bijbouwen. Ze hebben plekken en er komt een nieuwe ronde aan. Maar op Oostenburg, binnen de Ring, besloot Stadgenoot ineens niet sociaal maar duur te bouwen. Kom op zeg, zet die schop eens in de grond voor sociale huurwoningen."

Als oplossing ziet Ivens 'sociale huurwoningen houden en bijbouwen'. Hij wil huren verder reguleren en regels opstellen voor beleggers. Ivens hoopt op steun van het kabinet en dat het de verhuurdersheffing afschaft.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden