Social mediastorm over Hema en Zwarte Piet

Het nieuws dat de Hema Zwarte Piet in de ban doet, leidt op social media tot hevige discussies. De hashtags #hema, #zwartepiet en #BoycotHema zijn al de hele dag trending op Twitter. Een overzicht.

Redactie
Eén van de protesten op Twitter. Beeld Twitter
Eén van de protesten op Twitter.Beeld Twitter

Mobiele gebruikers: klik hier voor een mobiele versie van dit bericht.

Veel Twittergebruikers roepen op tot een boycot van de Hema, omdat het bedrijf geen respect zou tonen voor de Nederlandse traditie van Zwarte Piet, en gezwicht is voor de druk om politiek correct te zijn.

Opvallend is dat veel tegenstanders van het Pieten-beleid van de Hema een verband zien met de islam, terwijl daarvan objectief gezien geen sprake is. Veel twitteraars maken melding van hun verongelijktheid over de verkoop van hoofddoekjes en halal-rookworsten door de Hema.

'Boycot Hema'
Tweede Kamerlid Martin Bosma van de PVV greep de gelegenheid aan om een eigen versie te maken van een beroemd gedicht van H.M van Randwijk, dat werd geschreven voor gevallen verzetsstrijders. Het gedicht van Van Rankwijk siert het monument voor omgekomen verzetsstrijders op het Weteringplantsoen. De originele dichtregels luiden: 'Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.' Bosma kwam in een tweet niet verder dan 'Een volk dat voor zeurallochtonen zwicht, zal meer dan Zwarte Piet verliezen. Boycot Hema.'

Anderen vinden de discussie over Zwarte Piet volkomen overbodig: de wereld staat immers in brand, schrijven zij. Een enkeling steunt de winkelketen, omdat die het lef zou hebben vooruit te lopen op een maatschappelijke discussie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden