PlusColumn

'So what dat er een kaartje aan zit, ik heb er toch voor betaald?'

Yasmina Aboutaleb Beeld Agata Nowicka
Yasmina AboutalebBeeld Agata Nowicka

'Meneer!" Een klein vrouwtje in een rode Hema-polo komt naar de uitgang toegesneld. "Heeft u wel betaald voor die tas?"

Alle hoofden in de winkel draaien richting schuifdeuren. Behalve een lange slungelige jongen die over een plastic bak vol toiletartikelen gebogen staat. Die blijft rustig in de bak graaien, alsof het geluid van zijn graaiende handen hem hypnotiseert.

"Meneer, heeft u betaald? Die tas is toch niet van u?"

De brede man, gekleed in een nette mantel kijkt opzij. "Deze tas? Die is van mij," zegt hij, traag en met diepe stem. "Ik heb 'm vorige week gekocht."

Hij laat de grijze rugzak met oranje elastiekjes van zijn schouder zakken en legt er een hand op.

Iedereen in de winkel kijkt nu naar de kleine vrouw, die inmiddels zo erg zweet dat niet alleen haar voorhoofd, maar ook het bedrijfsshirt donkere plekken vertoont. Maar ze laat zich niet uit het veld slaan. Ze begint aan de touwtjes van de rugtas te frunniken, en houdt dan ineens een wit prijskaartje omhoog.

"Er zit nog een kaartje aan," zegt ze, terwijl ze om zich heen kijkt, op zoek naar steun. Een collega die verderop naar het tafereel staat te kijken, ontwijkt haar blik.

"So what dat er een kaartje aan zit," zegt de man, harder nu. "Ik heb er toch voor betaald?"

"Laat dan de bon zien," kaatst de vrouw terug, maar de man rukt de tas los, zwaait hem over zijn rug en loopt op zijn dooie gemakje door de schuifdeuren naar buiten.

Twee klanten, Jordanese types, lopen op de winkeljuffrouw af. Ze kijkt verslagen om zich heen. Geen collega te bekennen.

De dametjes beginnen haar te troosten. Het was toch zeker niet háár schuld. Want wat ken je doen tegen zo iemand? Niks toch? Nee, echt niet, hoor. Voor je het weet heb je een mes tussen je ribben. Nee, ze heb er goed aan gedaan hem te laten gedaan. Dan maar een tas minder. Ja, toch?

Normaal gesproken is er beveiliging, vertelt de vrouw, maar die was net weg om een broodje te eten. Ze kan nog steeds niet geloven dat die man keihard tegen haar heeft staan liegen. Ze heeft met eigen ogen gezien hoe hij de tas uit het rek pakte en omdeed. Dat ding kost 25,95 euro.

Dan klinkt er ineens geroep. Het is de slungelige jongen. "Irma," zegt hij, terwijl hij een spiegeltje omhoog houdt. "Waar staan deze?"

Yasmina Aboutaleb (1986) rapporteert op vrijdag voor Het Parool vanuit de stad. Lees al haar columns terug in het archief. Reageren? yasmina@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden