SNS laatste in reeks reddingsacties Staat

De nationalisatie van SNS is de jongste zet in een reeks van reddingsacties en kapitaalinjecties van financiële instellingen door de Staat. Een overzicht van de belangrijkste steunoperaties, die voornamelijk plaatsvonden in 2008 en 2009:

3 oktober 2008: ABN Amro en de Nederlandse delen van Fortis worden genationaliseerd. De operatie kost de Nederlandse staat in eerste instantie 16,8 miljard euro. Doordat de bank later meer kapitaalinjecties en garanties nodig heeft, is de teller inmiddels opgelopen tot circa 30 miljard euro. Het gaat daarbij onder meer om intergratiekosten en verlies op een transactie.

20 oktober 2008: ING Groep krijgt een kapitaalinjectie van 10 miljard euro.

28 oktober 2008: Verzekeraar Aegon krijgt een kapitaalinjectie van 3 miljard euro.

12 november 2008: SNS krijgt staatssteun voor 750 miljoen euro.

24 november 2008: Leaseplan geeft met een garantie van de Staat een lening uit van 1,5 miljard euro. Leaseplan is de eerste instelling die gebruikmaakt van de garantiepot van 200 miljard euro die de toenmalige minister Wouter Bos heeft ingesteld voor leningen van financiële instellingen. In de loop van 2008 en 2009 maken onder meer ING, SNS, NIBC en Fortis nog gebruik van de pot.

december 2008: NIBC geeft een lening uit met garantie van de Staat.

januari 2009: SNS en ING geven voor het eerst een lening uit met staatsgarantie.

juni 2009: ABN Amro blijkt extra kapitaal nodig te hebben en krijgt 2,5 miljard euro van de Staat. Dat bedrag bestaat uit de overname van een kredietrisico en een lening.

februari 2013: SNS Reaal wordt genationaliseerd. De bank en verzekeraar dreigde ten onder te gaan aan de aanhoudende verliezen op vastgoedinvesteringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden