Update

Snowden vraagt officieel asiel aan in Rusland

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft officieel asiel aangevraagd in Rusland. Dat meldt persbureau Reuters.

Edward Snowden. Beeld afp
Edward Snowden.Beeld afp

Snowden maakte vrijdag bekend dat hij tijdelijk politiek asiel wil aanvragen in Rusland. De voortvluchtige Amerikaan, die al enkele weken in de transitzone van de Moskouse luchthaven Sjeremetjevo verblijft, zei hierbij te accepteren dat hij daarvoor moet stoppen met het openbaren van geheime informatie. Volgens The Guardian heeft Snowden heeft nog duizenden topgeheime documenten in zijn bezit die nog niet openbaar gemaakt zijn.

Snowden wil in Rusland blijven totdat hij verder kan reizen naar Latijns-Amerika, waar Bolivia, Nicaragua, Ecuador en Venezuela hem asiel hebben aangeboden. Snowden moet om naar Latijns-Amerika te reizen door het luchtruim van de VS of bevriende landen vliegen, maar hij wordt hierbij gedwarsboomd.

Het vliegtuig van de Boliviaanse president Evo Morales moest twee weken geleden een ongeplande tussenstop maken, omdat Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië hem geen toestemming zouden hebben gegeven om door hun luchtruim te vliegen wegens vermoedens dat Snowden aan boord zou zijn.

Stoppen met openbaren
Snowden vroeg vrijdag aan een aantal mensenrechtenorganisaties er bij de Russische regering op aan te dringen hem asiel te verlenen en om hem hierbij te helpen. De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken wees Snowden er eerder op dat hij de normale procedure moet doorlopen.

De Russische president Vladimir Poetin stelde eerder al de voorwaarde dat Snowden geen Amerikaanse geheimen meer zou mogen lekken. Volgens Snowden is de eis van Poetin geen obstakel, omdat hij niet van plan is de belangen van de Verenigde Staten te schaden. 'Ik ben er niet op uit de belangen van de VS te schaden, want ik ben een patriot en ik wil dat de VS slaagt'.

Reispapieren
Washington heeft de reispapieren van Snowden ingetrokken. Poetin zei gisteren dat er nog geen oplossing is gevonden voor de ingewikkelde reissituatie van Snowden. Wel zei hij te hopen dat Snowden zijn land 'bij de eerstvolgende gelegenheid' verlaat. 'Door zijn reispapieren in te trekken, houden de Verenigde Staten hem in feite hier vast', zei de president gisteren tegenover de Russische persbureaus.

Snowden vloog op 23 juni vanuit Hong Kong naar Rusland op doorreis. Vervolgens blokkeerde de VS de verdere doorgang van Snowden, zodat Snowden niet anders kon dan zich in Rusland te 'verstoppen', aldus Poetin. Poetin ziet tekenen dat Snowden steeds meer geneigd is om zijn 'politieke activiteiten tegen de Verenigde Staten' stop te zetten, liet Poetin verder weten.

Snowden is momenteel op de vlucht voor de Amerikaanse justitie, die hem wil arresteren wegens het openbaar maken van geheime informatie over afluisterpraktijken van de veiligheidsdienst NSA. Snowden is gisteren door de Zweedse socioloog Stephen Svallfors van de Umea Universiteit voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede. Svallfors prijst Snowden vanwege zijn 'heroïsche daden die grote persoonlijke gevolgen hadden'.

Snowden tijdens de bijeenkomst op het vliegveld in Moskou - foto: Tanya Lokshina/ Human Rights Watch Beeld ap
Snowden tijdens de bijeenkomst op het vliegveld in Moskou - foto: Tanya Lokshina/ Human Rights WatchBeeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden