Snowden 'principieel bereid' om Duitsers te helpen met NSA-schandaal

Ook Duitse politici die met Edward Snowden willen spreken, worstelen ermee dat de klokkenluider niet zomaar naar hun land kan komen. Snowden is echter wel 'principieel bereid' om Duitsland te helpen de NSA-spionage op te helderen. Dat zei bondsdaglid Hans-Christian Ströbele donderdag.

Klokkenluider Edward Snowden (L) vandaag met het Duitse bondsdaglid Hans-Christian Ströbele. Beeld REUTERS
Klokkenluider Edward Snowden (L) vandaag met het Duitse bondsdaglid Hans-Christian Ströbele.Beeld REUTERS

De parlementariër van de Groenen sprak eerder op de dag met Snowden in Rusland. Daar heeft de man die de spionagepraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA aan het licht bracht, asiel gekregen. De twee bespraken onder meer de mogelijkheden om Snowden te laten getuigen tegenover het Duitse parlement en de regering.

Het probleem is dat de klokkenluider in eigen land gezocht wordt voor het lekken van staatsgeheimen en dus ook in andere landen gearresteerd kan worden.

In Nederland willen SP en GroenLinks Snowden graag uitnodigen. Ze vroegen minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) de garantie dat de Amerikaan dan niet opgepakt wordt, maar Plasterk zei die niet te kunnen geven.

De Duitse parlementariër Ströbele suggereerde dat Snowden ook in Moskou gehoord kan worden. Hij kreeg een brief van de klokkenluider mee die gericht is aan de Duitse regering, het parlement en de procureur-generaal. Wat daarin staat, wil hij pas vrijdag bekendmaken in Berlijn.

Edward Snowden. Beeld REUTERS
Edward Snowden.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden