Plus

Snowden live voor première Tuschinski: 'Reken vooral niet op de politiek'

Edward Snowden was donderdagavond live te volgen in Tuschinski. Bij de Nederlandse première van de film Snowden sprak de Amerikaanse klokkenluider vanuit Moskou.

Edward Snowden, live verbonden met Tuschinski Beeld anp
Edward Snowden, live verbonden met TuschinskiBeeld anp

Na het zien van de film Snowden weet het publiek één ding zeker. Het elektronisch in de gaten houden van de massa is niet de sleutel tot nationale veiligheid. Maar, vraagt presentator Roderick Veelo na afloop van de film: "Wat moet er dan worden gedaan tegen dreigingen van binnenuit en van buitenaf?" Vanaf het doek glimlacht Edward Snowden naar de zaal. "Dat is een erg goede vraag."

Het kalme gezicht van klokkenluider Edward Snowden, die in juni 2013 informatie lekte over spionageactiviteiten van de Amerikaanse geheime dienst, verscheen gisteravond live vanuit Moskou op het grote scherm van Tuschinski. In Moskou zocht hij zijn toevlucht nadat de jacht op hem was geopend. Na de Nederlandse première van de film over zijn wereldberoemde lek was hij live beschikbaar voor een vragenuurtje.

Gedramatiseerd
"De aanslagen in Boston bijvoorbeeld gebeurden toen de Amerikanen iedereen maximaal in de gaten hielden," vervolgt Snowden. "Toch werden de daders toen niet gestopt. Dat komt doordat je verdrinkt in de informatie als je iedereen in de gaten houdt. Doelgerichte spionage zou veel effectiever zijn geweest."

Hoe waarheidsgetrouw is de film eigenlijk? Snowden: "Het is natuurlijk een gedramatiseerde versie." Hij lacht hard. "Over sommige scènes kan ik de waarheid nog niet vertellen, want het CIA-onderzoek loopt nog."

Maar na de inhoud gaat het al snel over de verkiezing van Donald Trump. Snowden krijgt bij elk antwoord luid bijval. "We moeten uitkijken dat we te veel hoop vestigen op één persoon - we zijn altijd maar één verkiezing verwijderd van een onwenselijk persoon aan de macht."

Schrijfactie
In plaats van te rekenen op een politicus om onze veiligheid te garanderen, kunnen we daar volgens Snowden beter zelf voor zorgen. "Door bijvoorbeeld zo weinig mogelijk gebruik te maken van Google. Dat slaat al je informatie op. Een beter alternatief is de website Startpage. En wees zelf actief. Als je het ergens niet mee eens bent, uit dat dan."

Een van de organisatoren van de avond is Amnesty International, dat 10 december een schrijfactie houdt naar president Obama, met de vraag Snowden terug te laten keren naar de VS. "Toen ik de overheid liet weten dat ik terug wilde komen op voorwaarde dat ik een eerlijk proces zou krijgen, was het antwoord: 'We beloven dat we je niet zullen martelen'."

Haast is geboden, aldus Amnesty, want Obama is nog maar een paar maanden president. Zijn opvolger lijkt niet zo gecharmeerd te zijn van Snowden.

Niet dat die zich druk maakt. "Als ik me zorgen had gemaakt om mijn eigen veiligheid, zat ik nu nog op Hawaii."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden