Update

Snowden heeft vliegveld Moskou verlaten

Klokkenluider Edward Snowden heeft het vliegveld van Moskou verlaten en bevindt zich op Russisch grondgebied. Hij heeft nu de status van vluchteling in Rusland, gedurende één jaar. Volgens het Kremlin is de zaak 'te onbelangrijk' om de banden met de VS te schaden.

Heleen van Lier
Het visum van Snowden. Beeld AP
Het visum van Snowden.Beeld AP

Snowdens advocaat, Anatoli Koetsjerena, liet weten dat hij vandaag de nodige papieren heeft ontvangen van de Russische Federale Migratiedienst en heeft overhandigd aan Snowden. Snowden kampeerde meer dan een maand in de transitzone van de luchthaven Sjeremetievo en vroeg twee weken geleden tijdelijk asiel aan in Rusland. Uiteindelijk zou hij naar Latijns-Amerika willen reizen, waar hem in verschillende landen asiel in het vooruitzicht is gesteld.

Koetsjerena heeft hem van het vliegveld begeleid richting een veilige plek, die om veiligheidsredenen niet zal worden prijsgegeven. Volgens WikiLeaks is hij samen met Sarah Harrison, de rechtskundig adviseur van WikiLeaks die Snowden al eerder van Hongkong naar Rusland begeleidde. WikiLeaks heeft naar eigen zeggen de veiligheid van Snowden constant gemonitord, en bedankt via Twitter de Russische mensen en degenen die zich om de veiligheid van Snowden hebben bekommerd. 'We hebben de slag gewonnen maar de oorlog nog niet'.

'Ik ben Rusland en president Vladimir Poetin hier zo dankbaar voor', zei zijn vader, Lonnie Snowden, op de Russische staatstelevisie.

Uitgeleverd
Eerder had Moskou al gezegd dat Snowden niet aan de Verenigde Staten zou worden uitgeleverd. Dat besluit werd genomen naar aanleiding van een brief die de Amerikaanse minister van justitie Eric Holder naar zijn Russische ambtgenoot stuurde. Holder stelde daarin dat Snowden nog steeds Amerikaans staatsburger is en uitgeleverd zou moeten worden. Hij beloofde hem niet de doodstraf te zullen geven.

De Russen gaven Holder te verstaan dat Snowden niet uitgeleverd kon worden omdat hij zich niet op Russisch grondgebied bevond. Bovendien bestaat er geen uitleveringsverdrag tussen de VS en Rusland, kreeg Holder te horen.

President Vladimir Poetin zei wel dat hij de banden met de VS niet wilde schaden omwille van Snowden. Poetin zei dat Snowden asiel kon krijgen in Rusland, op voorwaarde dat hij zou stoppen met het lekken van Amerikaanse geheimen. Volgens Koetsjerena zal Snowden hieraan gehoorzamen. Gisteren kwamen er via de Britse krant The Guardian nog nieuwe onthullingen naar buiten.

Snowden arriveerde op 23 juni in de transitzone van de Moskouse luchthaven Sjeremetjevo vanuit Hongkong. Van hieruit bracht hij het PRISM-spionageschandaal aan het rollen. Snowden onthulde onder andere het grootschalig aftappen van telefoon- en dataverbindingen door de Amerikaanse geheime dienst NSA.

De vader van Snowden zei gisteren dat hij zijn zoon graag zou willen bezoeken. Koetsjerena heeft gezegd dit bezoek voor te bereiden.

Snowdens advocaat, Anatoli Koetsjerena, met een kopie van het visum van Snowden. Beeld ap
Snowdens advocaat, Anatoli Koetsjerena, met een kopie van het visum van Snowden.Beeld ap
Snowden op het vliegveld met links van hem Sarah Harrison en rechts een vertaler. Foto: Human Rights Watch, Tanya Lokshina Beeld ap
Snowden op het vliegveld met links van hem Sarah Harrison en rechts een vertaler. Foto: Human Rights Watch, Tanya LokshinaBeeld ap
Edward Snowden. Beeld ap
Edward Snowden.Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden