Update

Snorfiets geweerd uit fietstunnel onder Centraal Station

De fietserstunnel onder het Centraal Station wordt verboden terrein voor snorfietsen. Wethouder Pieter Litjens (Verkeer) legt hiermee een advies van onder meer de politie en het GVB naast zich neer.

Wethouder Litjens (rechts)Beeld anp

Volgens Litjens is het weren van snorfietsen noodzakelijk om te voorkomen dat fietsers en voetgangers overlast ondervinden van uitlaatgassen en lawaai. De wethouder verwijst naar een onderzoek van TNO waarin wordt geconcludeerd dat de normen voor luchtkwaliteit waarschijnlijk overtreden worden als ook snorfietsen van de 'langzaamverkeerpassage' gebruik zouden gaan maken.

Het weren van snorscooters is onderwerp van discussie geweest in de Centrale Verkeerscommissie, het orgaan dat het college adviseert. Hierin hebben onder meer politie, brandweer en GVB zitting. In augustus stelde de politie het weren van snorfietsen 'onduidelijk', 'onlogisch' en 'bovendien onwenselijk' te vinden. Zij denken dat het omrijden van snorfietsen leidt tot problemen elders.

De gemeente stelt dat die knelpunten bekend zijn, maar zoekt nu oplossingen daarvoor. 'Het is geen reden om snorfietsen niet te weren in de tunnel.' Het GVB sluit zich aan bij de opmerkingen van de politie. 'Er is sprake van een onduidelijke situatie.'

Camera's
Het vervoerbedrijf stelt ook de positie van elektrische fietsen ter discussie. 'Die hebben dezelfde snelheid als een snorfiets. Hoe wordt in de tunnel met die categorie omgegaan?' Litjens wil buitengewoon opsporingsambtenaren inzetten om het verbod te controleren. Hij verwijst naar de manier waarop dat gebeurt bij de onderdoorgang van het Rijksmuseum, waar snorfietsen ook niet welkom zijn.

Het inzetten van camera's, zoals daar met schijnbaar succes gebeurt, is hem echter een stap te ver: Litjens wil eerst de definitieve evaluatie van het project afwachten. Om het weren van snorfietsen mogelijk te maken moet de tunnel een voetgangersgebied worden, zegt Litjens.

Taxistandplaats
Onlangs zijn overigens borden geplaatst bij de ingang van de tunnel waaruit duidelijk wordt dat er sprake is van een fietspad, waarop dus snorfietsen wel mogen rijden. Het is onduidelijk of dit een vergissing is.

De fietstunnel onder CS is al heel lang gereed, maar wordt naar alle waarschijnlijkheid pas eind november in gebruik genomen. Hiermee is lang gewacht in verband met de aanleg van de Noord/Zuidlijn en omdat zowel aan de achter- als de voorzijde van CS wordt gewerkt aan een betere ontsluiting van het stationsgebied. Afgelopen week werd de taxistandplaats aan het IJ geopend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden