Plus

Snelweg die Badhoevedorp in tweeën sneed verdwijnt

Een halve eeuw doorsneed de A9 het dorp, maar nu de snelweg verdwijnt, ziet Badhoevedorp het verschil tussen noord en zuid wegsmelten.

De geluidsschermen zijn al weg, oversteken moet nog een tijdje wachten. Beeld Jean-Pierre Jans
De geluidsschermen zijn al weg, oversteken moet nog een tijdje wachten.Beeld Jean-Pierre Jans

Ineens zijn de arend en de adelaar overburen. In de Arendstraat wisten ze eigenlijk al een halve eeuw niet beter dan dat ze uitkeken op een talud, met daar bovenuit torenend een joekel van een geluidsscherm. Op de achtergrond, en niet zelden ook een stuk dwingender aanwezig, klonk altijd het onophoudelijke gezoem, het geruis van passerende auto's.

Maar nu hebben ze bij De Goede Buur, een leerbedrijf voor mensen met een beperking, dus ineens overburen. Een meter of 60 verderop, in de Adelaarsstraat. Aan beide zijden zijn ze blij. "Eindelijk een beetje licht," zeggen ze bij De Goede Buur. "Wat leuk om te zien wat er al die tijd al tegenover ons zat," zegt Trudis Janson in de Adelaarstraat.

Grote schoonmaak.
Badhoevedorp houdt grote schoonmaak. En een drastische ook. Zo zien de omwonenden van de oude A9 het. De snelweg die, voor de meeste bewoners, sinds mensenheugenis het dorp in tweeën sneed, is zo goed als verdwenen. Opgeruimd staat netjes.

Bijna in elk geval, maar daarover later meer.

Ook wie hier voor het eerst zou komen, onwetend van de commotie van de laatste jaren, merkt meteen dat er iets is veranderd de afgelopen maanden. Je voelt het. De relatieve rust is, helemaal op deze vlieglawaaivrije dag, bijna onnatuurlijk: Badhoevedorp lijkt zich nog te moeten plooien naar de nieuwe stilte.

De snelweg waarvan voorheen bijna 100.000 voertuigen per dag gebruikmaakten, is weg, maar ­tussen de huizenblokken aan weerszijden resoneert het nog steeds een beetje.

Ambitieuze plannen
Jaren is erover gepraat. Over hoe de twee keer twee rijbanen ervoor zorgden dat noord en zuid voor de meeste dorpelingen voelden als bijna twee verschillende gemeenschappen. Zoals een bewoner zegt: "Er waren wel onderdoorgangen, maar je moest elke keer je best doen om van de ene kant naar de andere te komen. Dat verandert nu en binnenkort is die barrière helemaal weg. Dat ruimt goed op."

Of die snelweg niet weg kon, klonk het al aan het eind van de vorige eeuw. En afgelopen jaar was het eindelijk zover. De A9 werd opgeschoven en loopt nu met een fraaie draai, en breder, om de wijk in plaats van er dwars doorheen. Waardoor het dorp, dat behoort tot de gemeente Haarlemmermeer, zich nu opmaakt voor een grootse toekomst.

De plannen zijn ambitieus. Er gaat worden gebouwd in Badhoevedorp. Nu telt de kern nog 12.000 inwoners. De komende jaren volgt uitbreiding met 1775 nieuwe woningen waar ruimte zal zijn voor naar schatting 4000 nieuwe Badhoevedorpers. Over de volgende fase wordt nog gesteggeld. Moet er groen komen waar eerst grijs asfalt was? Of moet vol worden ingezet op woningbouw, het liefst vele woon­lagen op elkaar gestapeld?

Op fietsafstand van het Leidseplein
Voor beide valt iets te zeggen. Want Badhoevedorp en omgeving gelden ondertussen als belangrijke uiterwaarden van de overstromende Amsterdamse woningmarkt. Wie in de stad niet meer terechtkan, vindt in deze groeiende kern nog enigszins betaalbare huizen op fietsafstand van het Leidseplein. Tegelijk wordt duidelijk dat het verdichtende dorp de gewonnen ruimte graag zou behouden.

Plaatselijke politieke bewegingen ijveren voor behoud van zoveel mogelijk groen.
Maar zo ver is het nog niet. Deze week zou begonnen worden met de sloop van de fundamenten van de A9: de viaducten onder de snelweg. Dat er asbest aanwezig zou zijn, was voorzien, maar de hoeveelheden die werden aangetroffen bleken dermate groot dat extra onderzoek volgde en professionele verwijderaars noodzakelijk zijn.

Het komt goed, zeggen de slopers. Het is niet meer dan de laatste stuiptrekking van de al vervangen verkeersader.

null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden