Plus

Snelsupers overspoelen Amsterdam

Snelsupers overspoelen Amsterdam. Woensdag opent Jumbo zijn eerste 'gemakswinkel' in De Pijp. Een tweede zaak is in aanbouw. AH to go en Spar City zitten op het vinkentouw.

Herman Stil
De nieuwe Jumbo City aan de Ferdinand Bolstraat. Beeld Jesper Boot
De nieuwe Jumbo City aan de Ferdinand Bolstraat.Beeld Jesper Boot

Eén huisnummer scheelt het. Vandaag opent Jumbo zijn eerste Amsterdamse 'Citywinkel' op nummer 89, rivaal AH to go zit sinds 2012 op het schuin tegenovergelegen 88.

De Ferdinand Bolstraat is daarmee de nieuwe loopgraaf op het slagveld van de supermarktoorlog tussen marktleider Albert Heijn en snelgroeier Jumbo.
Gemakswinkels overwoekeren de stad. Amsterdam telt inmiddels 36 snelsupers, van vier ketens. Het zijn winkels met beperkt assortiment van soms maar 700 artikelen. Ze zijn vooral gericht op voorbijgangers en consumenten met haast.

Laatkomer
Jumbo is laatkomer als het gaat om stadswinkels. Waar de blauwe rivaal al bijna twintig jaar aan de weg timmert met AH to go, openden de Brabanders pas vorig jaar hun eerste snelsupers - waarvan eentje op een NS-station. De Amsterdamse vestigingen worden nummer vier en vijf.

Maar de Brabanders kopiëren niet. Met 400 vierkante meter is de nieuwkomer in de Oude Pijp behoorlijk groter dan de gemiddelde stadssuper. Naast een basale hoeveelheid supermarktproducten zet Jumbo in op broodjes en snacks - waaronder de in Brabant populaire worstenbroodjes - van La Place. Jumbo redde de voormalige V&D-restaurateur begin 2017 uit het failliete warenhuis.

Ook wil Jumbo zich volgens formuledirecteur Ralph Bertrand van andere gemakssupers onderscheiden met in de winkel bereide maaltijden, waaronder sushi en pizza.

Snackcultuur
Daarmee schuurt de stads-Jumbo, die dagelijks tot tien uur 's avonds open is, tegen de in Amsterdam verfoeide snackcultuur. "Met Jumbo City breiden we de eetbeleving in de stad verder uit," erkent Bertrand, "met een uitgebreid assortiment ter plekke bereide producten om direct te nuttigen of mee te nemen. Maar ook voor dagelijkse boodschappen kunnen klanten bij Jumbo City terecht. Een dergelijke combinatie is er nog niet in Nederland."

AH to go, dat met in totaal 23 winkels - deels op NS-stations - in Amsterdam vooroploopt, zet in tegenstelling tot Jumbo juist alles op snelheid. Zo zal de AH-dochter deze zomer in Amsterdam een vestiging openen waarbij niet eens aan de kassa hoeft te worden afgerekend.

Via een deal met het GVB wil Albert Heijn bovendien het aantal AH to go's flink uitbreiden. Op station Waterlooplein is net een vestiging open en er wordt gewerkt aan zaken in haltes van de Noord/Zuidlijn.

Gehaaste maatschappij
Jumbo moet ook Spar laten voorgaan. De Nederlandse supermarktgigant bouwt in rap tempo in de stad reguliere supers om naar gemaksSpars en heeft er in Groot-Amsterdam inmiddels tien, ook bij Texaco en op de VU en HvA. Spar wil op termijn 25 minisupers in Amsterdam openen.

En ook Dirk van den Broek beproeft sinds kort stadswinkels. Vorig jaar opende het bedrijf in de Warmoesstraat een winkel met beperkt assortiment die als testbank moet dienen voor meer 'stads-Dirks'.

"Ik loop net een AH to go uit," zegt Paul Moers, "want ik had trek." De winkeldeskundige is overtuigd van de doorbraak van de nieuwe loot aan de supermarktboom. "Dit soort winkels past precies bij onze gehaaste maatschappij." De klant hoeft niet op volledigheid te rekenen. "Het gaat om gemak, gemak en gemak. Het assortiment is volstrekt afgestemd op snelheid."

Te beperkt
Hij is sceptisch over Jumbo's keuze zich ook te richten op de dagelijkse boodschap. "Daarvoor is het aanbod te beperkt. Voor boodschappen ga je naar de grote vestiging, voor de snelle hap naar een gemakssuper."

Volgens Moers zullen AH en Jumbo, die zo meteen aan hun naamsbekendheid werken, de slag om de comfortconsument gemakkelijk winnen. "Zij hebben de beste papieren. Die bedrijven zijn ook groot genoeg om met hun eigen vastgoedafdeling precies de goede plekken te bemachtigen. En ze hebben het geld om de hoge winkelhuren in de stad te betalen. Dat zie ik anderen toch niet snel doen."

Bertrand rekent dan ook op meer stadsvestigingen van Jumbo City. "Uiteraard kijken we waar we nog meer zaken kunnen openen."

De Albert Heijn to go aan de overkant van Jumbo City. Beeld Jesper Boot
De Albert Heijn to go aan de overkant van Jumbo City.Beeld Jesper Boot
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden