Snelle sloop monumenten Amstelstraat

AMSTERDAM - Het stadsdeel Centrum gaat akkoord met de omstreden sloop van het interieur van zes monumentale panden in de Amstelstraat en Wagenstraat. Eigenaar Heineken wil vloeren en muren weghalen om grotere ruimten te scheppen.De bierbrouwer wil in de panden een brandstore beginnen: een winkel annex tententoonstellingsruimte voor de promotie van speciale bieren. De gebouwen liggen vrijwel naast de vorig jaar geopende Icebar.

Heineken mag van het stadsdeelbestuur onmiddellijk met de sloop beginnen. Dat gebeurt, zo erkent de woordvoerder van het stadsdeel, slechts bij zeer hoge uitzondering. Er wordt dus niet gewacht op de inspraakronde voor Amsterdammers en ook niet op de reacties van de deelraad.

Verder gaat het stadsdeel met dit 'ontwerpbesluit' geheel voorbij aan het negatieve advies van zowel de Commissie Welstand en Monumenten, en de daarin opgenomen afwijzing van Bureau Monumenten en Archeologie (BMA).

Heineken krijgt van Els Iping (PvdA), de stadsdeelvoorzitter, ondanks het verzet van deskundigen alle ruimte voor de sloop omdat zij, zegt de woordvoerder, 'een zorgvuldige belangenafweging heeft gemaakt'.

De oude panden werden in de jaren zeventig in oude stijl herbouwd, een traditie die Amsterdam sinds jaar en dag in ere houdt. Ook zijn ze, net zoals de Van Houtenpanden uit de jaren dertig, op de gemeentelijke en op de rijksmonumentenlijst geplaatst.

Het gaat Heineken om de panden Amstelstraat 29, 30, en 31, en de haaks daarop staande panden Wagenstraat 13, 15, en 17. Voor verbouwingen aan zowel de buitenkant als het interieur moet formeel toestemming gevraagd worden aan de monumenteninstellingen.

Bij gemeentelijke monumenten kan het stadsdeel in het algemeen belang wel een negatief advies naast zich neerleggen, wat in het geval van de zes panden ook is gebeurd.

Bij rijksmonumenten kan dit niet zo gemakkelijk. De Rijksdienst voor Archeologie Cultuurlandschap en Monumenten Archeologie ging op 6 juli echter wel akkoord met de sloop van de binnenkant van de gebouwen ten behoeve van de Heinekenwinkel.

De reden is dat het om herbouwde panden gaat die daarom niet monumentaal zouden zijn. Overigens waarschuwt de rijksdienst wel dat de panden na de verbouwing waarschijnlijk van de monumentenlijst gehaald moeten worden.

De gang van zaken is vergelijkbaar met het gevecht tussen het stadsdeel en monumentenzorgers over het van Houtenpand in de Rozenstraat 72. Bestuurder Els Iping wil ook dat pand geheel laten slopen, omdat het geen echt monument maar een herbouwd monument is.

Architectuurhistorici en monumentenverenigingen wijzen er echter op dat het interieur vaak even belangrijk is voor de monumentenstatus als de buitenkant.

Walther Schoonenberg van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) is verbijsterd over de sloopplannen van Heineken. Hij meldt dat hij zich na zijn vakantie, na volgende week, over de kwestie buigt.

Schoonenberg zegt ook niet te begrijpen waarom het belang van Heineken zwaarder weegt dan dat van anderen.

''Dit is een principiële zaak. Als deze monumenten verdwijnen, zijn alle in de jaren zeventig herbouwde monumenten vogelvrij verklaard.''

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden