Snelle hulp bij ramp in gevaar

In geval van een ramp is onzeker of het commandocentrum in het Amsterdamse stadhuis tijdig operationeel is. Vanwege bezuinigingen is het stadhuis sinds september vorig jaar niet meer 24 uur per dag bemand.

null Beeld anp
Beeld anp

In de weekends en door de week 's nachts is de Stopera dicht. Als zich dan een ernstig incident of ramp voordoet, moeten de korpsleiding van politie en brandweer en de burgemeester en zijn staf zich zo snel mogelijk verzamelen in het commandocentrum in de kelder van het stadhuis.

Vroeger konden portiers binnen een paar minuten de deuren naar het commandocentrum openen. Sinds het najaar moet buiten kantooruren beveiligingsbedrijf Trigion ervoor zorgen. Tussen september en november vorig jaar zijn vijf oefeningen gehouden, waarbij Trigion er steeds niet in slaagde het centrum binnen tien minuten te openen. Uit testverslagen, in bezit van deze krant, blijkt dat de beveiligers doorgaans te laat arriveerden. Eén keer hadden ze de verkeerde sleutel bij zich en bij een andere test gingen ze op elkaar wachten, in plaats van het centrum te openen.

Ambtenaren die anoniem willen blijven, zeggen dat het gevaar bestaat dat de burgemeester en zijn medewerkers voor een dichte deur staan op een moment dat elke seconde telt.

In juli 2011 ging de gemeenteraad akkoord met invoering van sluitingstijden voor het stadhuis. Wethouder Carolien Gehrels verzekerde dat het beveiligingsniveau ongewijzigd zou blijven. Een woordvoerder van de gemeente zegt dat Trigion sinds 1 april voldoet 'aan het gewenste kennisniveau en de gemaakte afspraken'. Maar er zijn nog geen nieuwe oefeningen gedaan om dit te testen. Die volgen 'binnen afzienbare tijd'.

Trigiondirecteur René Franken wil niet inhoudelijk ingaan op de beveiliging. "Dit moet wel goed geregeld zijn, met goede en haalbare afspraken. Ik ga ervan uit dat die er zijn."

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden