'Snel onderzoek naheffing Joden'

Het onderzoek van de gemeente Amsterdam naar de erfpacht en boetes die Joden over de oorlogsjaren moesten betalen, moet snel duidelijkheid verschaffen. Ook moet de Joodse gemeenschap in de studiegroep vertegenwoordigd zijn.

Ronny Nafthaniël, penningmeester van het Centraal Joods Overleg Beeld anp
Ronny Nafthaniël, penningmeester van het Centraal Joods OverlegBeeld anp

Dit zegt Ronny Naftaniël van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi), die als penningmeester van het Centraal Joods Overleg ook onderhandelde over restitutie van Joodse tegoeden. Naftaniël zegt dat Joodse partijen hier op korte termijn een gesprek met de gemeente Amsterdam over willen voeren. Over claims wil hij 'op dit moment' niet spreken.

Naftaniël reageert op de onthulling in Het Parool zaterdag dat Joden in Amsterdam voor erfpacht werden aangeslagen over de jaren dat zij onder hadden moeten duiken of naar kampen waren getransporteerd. Zij moesten niet alleen die erfpacht betalen, maar ook een boete, vanwege te late betaling. Correspondentie hierover is gevonden in het Stadsarchief, waar dossiers van het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam (OGA) werden gedigitaliseerd.

De woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan zegt dat de burgemeester de kwestie vandaag aan de orde zal stellen in de vergadering van het college van b. en w. Op advies van het Niod is het Verbond van Verzekeraars en het Nationaal Archief om nadere informatie gevraagd. Van der Laan vindt dat de bij OGA aangetroffen archieven wat hem betreft niet moeten worden vernietigd, ook niet nadat ze zijn gedigitaliseerd.

PvdA, VVD en CDA hebben aangekondigd de kwestie in de gemeenteraad aan de orde te stellen. Michiel Mulder van de PvdA zegt dat het een schande is dat Joden na terugkomst zo zijn behandeld. 'De gemeente had zich zo niet mogen opstellen.'Mulder dringt aan op onderzoek en wil dat de zaak wordt rechtgezet.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden