Snel ingrijpen bij huurachterstand blijkt te helpen

Het aantal huisuitzettingen in Amsterdam daalt, terwijl het elders stijgt. Een uitzondering is Zuidoost, maar daar spelen bijzondere omstandigheden een rol. Staatssecretaris Jetta Klijnsma wil daarom dat verhuurders en lokale overheden direct ingrijpen wanneer huurders niet op tijd betalen, zoals in Amsterdam al gebeurt.

null Beeld anp
Beeld anp

In de Amsterdamse aanpak, Vroeg Eropaf genoemd, werken onder meer gemeente, woningcorporaties, belastingdienst, energiebedrijven en maatschappelijk werk samen met het doel huurders - van zowel sociale als vrijesectorwoningen - met betalingsachterstanden zo snel mogelijk hulp te bieden.

Nederlandse woningcorporaties zijn in 2013 bij 6980 huishoudens overgegaan tot ontruiming, een stijging van acht procent vergeleken met het jaar daarvoor. Hoewel in Amsterdam het aantal ontruimingen van corporatiewoningen al een paar jaar min of meer stabiel blijft, geldt voor alle soorten huurwoningen in de stad dat al jaren een daling te zien is. In 2007 raakten nog twaalfhonderd Amsterdamse huurders hun woning kwijt omdat ze die niet meer konden betalen, hun huis illegaal hadden onderverhuurd of een eigen wietplantage waren begonnen, vorig jaar achthonderd.

Vroeg Eropaf richt zich uitsluitend op huurders met betalingsachterstanden. Jan Siebols, projectleider van de gemeente: 'Het is natuurlijk de verantwoordelijkheid van huurders om hun problemen op te lossen, maar als dat niet lukt, proberen wij al bij twee maanden huurachterstand naar een oplossing te zoeken. Dat gebeurt na een melding van een woningcorporatie of een energiebedrijf.'

Zuidoost liet in 2013 een opvallende stijging zien, met 43 procent naar 225 uitzettingen. Inmiddels is echter weer een daling op gang gekomen. In het eerste kwartaal werden 43 huizen ontruimd, tegen 58 in het eerste kwartaal vorig jaar.

Lees vandaag (9-7) meer in Het Parool: 'Snel ingrijpen bij huurachterstanden blijkt te helpen'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden