Snel guldens drukken nu

THEODOR HOLMAN

Beste Klaas Knot, directeur van De Nederlandsche Bank.Zoals u wellicht weet, heeft wijlen mijn vader vroeger bij De Nederlandsche Bank gewerkt, dus ik heb een bijzonder plekje voor de bank in mijn hart. De reden dat ik u schrijf, is dat ik bezorgd ben: bent u al begonnen met het slaan van nieuwe guldens en het drukken van nieuwe bankbiljetten?

Ik bedoel: de Duitser Jürgen Stark, één van de bestuurders van het ECB, heeft ontslag genomen omdat hij het onverantwoord vindt dat de Europese Centrale Bank maar staatsobligaties koopt van Italië en Spanje. Dat mag die bank helemaal niet doen. De ECB zet als het ware de drukpers aan. (Want staatsobligaties moeten worden betaald met geld. Dat hebben we niet, dus... bijdrukken maar.)

De Duitser is nu uit die bank, de andere bestuurders, de Italiaan Lorenzo Bini Smaghi, de Fransman Jean-Claude Trichet, Spanjaard José Manuel González Paramo, de Griek Lucas Papademos, de Portugees Vitor Constãncio maken daar nu de dienst uit...

Een - ik herhaal het nog even - Italiaan, Fransman, Spanjaard, Portugees en Griek! (Oh ja, er zit ook nog een Belg bij met de mooie naam Peter Praet.) Dus u weet wat dit gaat betekenen. We gaan maar blijmoedig op weg naar de gulden. Het point of no return is bereikt.

Dag euro.

Ik heb even voor u uitgezocht dat Ootje Oxenaar, de ontwerper van het mooiste geld ter wereld -u herinnert zich vast nog wel de snip, de zonnebloem en de vuurtoren- nog steeds leeft, zij het niet meer in Nederland, maar inAmerika. Hij is inmiddels in de tachtig, maar werkt nog steeds en wil dolgraag weer de nieuwe munten en bankbiljetten ontwerpen.

Snel handelen, mijnheer Klaas Knot, is nu geboden, want één van de redenen dat het nu bergafwaarts gaat, is dat alles zo traag in gang wordt gezet nu sommige leden zich niet aan de afspraken houden.

En mag ik nog eens naar de kluis komen kijken? Ik heb begrepen dat uw voorganger al het goud heeft verkocht, wat ongelooflijk stomwas, want anders waren we nu rijk geweest en hadden we, bij wijze van spreken, iedere kunstenaar 200 miljoen in zijn handje kunnen geven.

Snel guldens drukken nu, mijnheer Knot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden