Sneeuwblog
Sneeuw heeft stad en land paar dagen ontregeld
Amsterdam ondervond woensdag de laatste gevolgen van de hevige sneeuwval. Lees hier alles over de nasleep van het pak sneeuw dat is gevallen.
Door de regen van woensdag verdwijnt de sneeuw snel van de straat. Afgezien van herstelwerkzaamheden op de A1 door de vorst heeft Amsterdam weinig last meer van het heftige winterweer van afgelopen weekeinde.
Het regent inmiddels in Amsterdam, maar de Verkeersinformatiedienst (VID) en de ANWB waarschuwen nog steeds voor gladheid, vooral op de lokale wegen in Nederland.
Ook het KNMI waarschuwt nog steeds dat het plaatselijk verraderlijk glad is. Code geel geldt alleen nog maar voor de oostelijke en zuidelijke provincies van het land.
Het is plaatselijk verraderlijk glad. Vooral op lokale wegen.
— ANWBverkeer (@ANWBverkeer) 13 december 2017
Het ziet er op de snelwegen een stuk gunstiger uit dan de afgelopen dagen. Houd wel nog steeds rekening met gladheid, zeker op rustige wegen. #goedemorgen pic.twitter.com/rlrMrgi3j5
— VID (@vid) 13 december 2017
Het klaart vannacht op, volgens het KNMI, maar het is nog steeds glad. Morgen maakt de sneeuw plaats voor regenbuien.
Verwachting vandaag en morgen: Vannacht eerst opklaringen en lokaal gladheid. Morgen perioden met regen. https://t.co/5HNtg7giG3
— KNMI (@KNMI) 12 december 2017
De VerkeersInformatieDienst (VID) waarschuwt nogmaals om erg goed op te letten als je met de auto de weg opgaat. 'De helden van de weg zijn aan het strooien', meldt de VID.
Ook rijden meerdere strooiwagens op de A6. Een auto is vanwege gladheid geslipt op de afrit bij Muiderberg richting Muiden. Hierdoor is de afrit dicht.
Let alsjeblieft op als je vanavond de weg op gaat. De helden van de weg zijn aan het strooien en onder andere in Zeeuws-Vlaanderen is het spekglad. (via rijkswaterstaatstrooit.nl) pic.twitter.com/YAaF3LwY69
— VID (@vid) 12 december 2017
Meerdere strooiwagens rijden op de #A6. Een auto is geslipt op de afrit bij Muiderberg richting Muiden. Daardoor is de afrit dicht. Reden: gladheid. #pasop pic.twitter.com/EDsbiVlHow
— VID (@vid) 12 december 2017
Wie vannacht nog op pad gaat, moet blijven oppassen voor gladheid. Door de bevriezing van natte wegdelen en sneeuwresten kunnen wegen nog spekglad zijn. Het blijft de hele nacht en woensdag nog code geel.
De temperatuur stijgt woensdagochtend en de gladheid neemt dan langzaam af. Maar het duurt nog een tijd voordat de straten weer echt sneeuwvrij zijn en alle sneeuw gesmolten is, zegt het KNMI.
Voor sommige Amsterdammers kan het niet snel genoeg zomer zijn. Filmmaker Gosse Bouma overtuigt hen van het tegendeel met een prachtige sneeuwfilm van de stad.
Hoewel de sneeuw nu wel achter ons ligt, kan de avondspits toch lang gaan uitpakken door regenbuien, meldt de Verkeersinformatiedienst.
Er trekken wat regenbuien over ons land. De files kunnen daardoor tijdens de #dinsdagavondspits langer uitpakken dan gewoonlijk. Foto/kaart : @BuienRadarNL pic.twitter.com/MFgadYgddX
— VID (@vid) 2 september 2018
Installatiebedrijven hebben het razend druk op dit moment. Bij loodgieters komen talloze meldingen binnen van lekkende daken door wegsmeltende sneeuw.
Repareren kan pas als het dak weer droog is, zegt Dick Reijman van brancheorganisatie Uneto-VNI.
"Ik zet u op de lijst, maar ik kan niets beloven," zeggen sommige bedrijven tegen hun klanten.
"Het is belangrijk om als de sneeuw weg is de dakgoten schoon te maken. Alle bladeren zijn nu gevallen; als je de goten schoonmaakt heb je de rest van de winter geen problemen," laat de organisatie weten.
De drukte wordt niet alleen veroorzaakt door de weersomstandigheden. "Het is nu ook druk door cv-ketels die in storing gaan. Het vervelende is dat dit meestal in een koude periode gebeurt en juist dán zit je niet te wachten op een koud huis," zegt Reijman.
Op Schiphol zijn de problemen nog niet voorbij. Zo heeft KLM 25 intercontinentale vluchten en 105 Europese vluchten moeten annuleren omdat de benodigde vliegtuigen en bemanning niet op tijd naar Schiphol konden komen.
Ook zijn er nu veel mensen op Schiphol die eigenlijk gisteren moesten reizen. Daardoor is het heel erg druk in de vertrekhallen. Op Twitter regent het klachten over de drukte, lange wachtrijen en geschrapte vluchten.
Sneeuwvrij
Schiphol vraagt reizigers alleen naar de luchthaven te komen als hun vlucht daadwerkelijk gepland staat om dinsdag te vertrekken.
Alle start- en landingsbanen zijn wel weer sneeuwvrij, waardoor er bijna net zoveel vliegtuigen kunnen vertrekken en landen als normaal. Maar de problemen zullen nog wel even aanhouden.
KLM waarschuwt bovendien dat de klantenservice langere wachttijden heeft doordat veel passagiers moeten worden overgeboekt.
Feels like a Zombie Apocalypse here at #Schiphol
— sabrightside (@sabrightside) 2 september 2018
These masses of people waiting!! Good we don't need to drop off any luggage!!
#Schiphol gaat door voor slechtste vliegveld ooit. Wat een puinbak
— Peter Paulsen (@ppaulsen) 2 september 2018
Hoi @Schiphol. Al 40 min in de rij voor security (& counting...). Ik snap dat het vandaag druk is, maar waarom zijn meerdere balies dicht? #frustrerend 3 vd 9 die ik vanuit de rij zie zijn gesloten!
— Danielle Fictorie (@dfictorie) 2 september 2018
Bye @Schiphol ! 3 times here, #Worst #airport ever. Worst #customerservice ever. Impolite people on ground (check control, info...) no excuses, today isn't snowing @airfrance @AirFranceES @KLM @KLM_ES #Schipholairport
— Manu Paz (@Manuf_Paz) 2 september 2018
#schiphol ophoping van mensen pic.twitter.com/Wre9cvkDv0
— Valerie Kuypers (@ValerieKuypers3) 2 september 2018
De ochtendspits is op deze dinsdag niet zwaarder dan normaal, zo zegt de ANWB. Hoewel het in grote delen van het land op verbindingswegen nog verraderlijk glad kan zijn, zijn er door de onderwijsacties beduidend minder forenzende ouders op de weg dan normaal, zo stellen ANWB en VID.
Rond 08.00 uur stond er 600 kilometer file, waarbij er twee wegen negatief uitspringen. Zo is de spitsstrook tussen Hoorn en Zaandam nog steeds dicht door ijsvorming. Daar is de vertraging ruim een uur. Ook op de A4 is het raak met forse files.
Schiphol heeft dinsdag ook nog last van de gevolgen van de sneeuwval. Dat komt vooral omdat de vertragingen van maandag nog door kunnen werken in de operatie van dinsdag. KLM verwacht wel het reguliere vluchtschema te kunnen uitvoeren.
De luchthaven raadt reizigers aan de vluchttijden in de gaten te houden en rekening te houden met drukte in de vertrekhal en bij de veiligheidscontrole.
Op Schiphol werden maandagavond zo'n 1300 veldbedden neergezet voor gestrande reizigers. Ook worden deze mensen voorzien van eten en drinken.
De Nederlandse Spoorwegen beginnen dinsdag met een normale dienstregeling. De nasleep van de sneeuwval kan echter nog invloed hebben op het treinverkeer.
"Denk aan kortere treinen, vertrek van andere sporen en uitval van spitstreinen," schetst een woordvoerder. Ook zijn er waarschijnlijk lichte vertragingen her en der op het spoor.
Op enkele trajecten zoals Amsterdam-Enkhuizen en Rotterdam-Gouda Goverwelle rijden minder treinen. In de loop van de ochtend zouden deze verstoringen verdwenen moeten zijn. De NS adviseert vooral goed de reisplanner in de gaten te houden.
Ook het GVB rijdt dinsdagochtend weer normaal. Maandagavond hield het vervoersbedrijf nog (nacht)bussen binnen.
Sneeuwresten en bevriezing van natte weggedeelten zorgen met name in woonwijken en op secundaire wegen voor soms zeer gladde omstandigheden.
De snelwegen zijn over het algemeen schoon, maar op sommige trajecten is de linkerbaan nog behoorlijk glad. Zo is de spitsstrook op de A7 nog dicht. Ook fiets- en voetpaden kunnen zeer glad zijn.
Rijkswaterstaat strooit nog de hele ochtend op de snelwegen. Toch waarschuwt de dienst voor gevaarlijk gladheid op op- en afritten, verbindingsbogen en parallelrijstroken.
De verkeersdiensten houden rekening met een drukke dinsdagochtendspits. Rond 7.00 uur stond er ruim 230 kilometer file.
Weerplaza verwacht dat in de loop van de ochtend de gladheid vrijwel overal verdwijnt. Tegen de avond zullen de wegen opnieuw glad worden. Landinwaarts gaat het vlak na zonsondergang al vriezen en veel wegen zijn nat vanwege de smeltende sneeuw.
Volgens Weeronline viel in Amsterdam uiteindelijk 20 centimeter sneeuw. Een flinke hoeveelheid, al viel in Hoog-Soeren op de Veluwe met 44 centimeter sneeuw het meest.
Het KNMI trekt vanaf middernacht code rood in. De ergste sneeuwval is voorbij en in delen van het land is de dooi ingezet. Code geel blijft nog wel van kracht.
Zowel het GVB als de NS kondigen aan dinsdagochtend weer volgens normale dienstregeling te willen rijden, al vragen ze reizigers rekening te houden met de naweeën van de sneeuw.
Volgens Weeronline zou de sneeuwval achter de rug moeten zijn. Toch maant de ANWB automobilisten tot voorzichtigheid, omdat de wegen in het westen van Nederland nog wel glad kunnen zijn.
(Nacht)bussen gaan helaas niet meer rijden door drukte, gladheid en wegen die niet meer begaanbaar zijn. Veren varen. Trams en metro’s rijden; houd wel rekening met omleidingen/vertraging. Dinsdagochtend rijden we volgens normale dienstregeling. Actuele reisinfo zie: @GVB_actueel pic.twitter.com/bjIjJS1azF
— GVB Amsterdam (@GVBnieuws) 11 december 2017
Sinds zondagavond 20.00 uur hebben strooiwagens in totaal 7 miljoen kilo zout gestrooid over de Nederlandse wegen. Om de gladheid op de weg te bestrijden zijn nog steeds 1200 mensen en 900 strooiwagens actief, zo meldde Rijkswaterstaat rond 22.30 uur maandagavond.
De strooiwagens die sinds zondagavond zijn ingezet, hebben volgens Rijkswaterstaat gezamenlijk ruim 40.000 kilometer afgelegd, ofwel ongeveer een keer de aarde rond. "Ook vannacht gaan we door met volle inzet," zo laat de dienst weten.
Nog steeds werken we met 1200 mensen en 900 wagens aan de gladheidbestrijding van de snelwegen. Sinds zondagavond 20.00u is er 7 miljoen kilo zout gestrooid en hebben de wagens ruim 40.000 km afgelegd (1 x wereld rond). Ook vannacht gaan we door met volle inzet. #rwsstrooit pic.twitter.com/6QO2qitWPg
— Rijkswaterstaat (@Rijkswaterstaat) 11 december 2017
Op Schiphol zijn circa 1300 veldbedden neergezet voor gestrande reizigers. Ook worden deze mensen voorzien van eten en drinken, aldus een woordvoerder van de luchthaven. Hij omschrijft de situatie als "druk maar beheersbaar".
Het wordt langzamerhand een stuk rustiger op de Nederlandse wegen. Hier en daar wordt tegen 22.00 uur nog rustig gereden, wat leidt tot een beetje vertraging maar verder lossen files in ons land op, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.
Toch moeten weggebruikers ook dinsdag in de ochtendspits goed opletten, aldus de woordvoerder. Als het ophoudt met sneeuwen kunnen nachtelijke winterse buien ervoor zorgen dat het glad wordt door bevriezing van natte weggedeeltes.
"In de westelijke helft van de Randstad is het sneeuwen nu wel gestopt'', aldus een woordvoerder van de ANWB. "Dat betekent dat wat weg geveegd wordt, ook weg blijft. Dan komt een en ander weer op gang." Wel waarschuwt hij dat de code rood nog steeds geldt en dat het niet raadzaam is de weg op te gaan.
Het openbaar vervoer in en om Amsterdam heeft het zwaar met het winterweer. Het GVB neemt het zekere voor het onzekere en schrapt alle bussen en nachtbussen vanavond. Trams en metro's rijden, maar met vertraging en omleidingen.
NS heeft te kampen met zware wisselstoringen, waardoor er geen treinverkeer mogelijk is van en naar Amsterdam Centraal en Schiphol.
Beide vervoerders hopen dinsdagochtend hun dienstregelingen normaal te kunnen hervatten.
Volgens Weeronline is de dooi in het westen van Nederland begonnen. Hoewel de temperatuur boven het vriespunt komt, zijn de wegen nog wel onder nul. Er wordt regen en natte sneeuw voorspeld, waardoor het wegdek extra glad kan worden.
Strooizout kan worden weggespoeld, terwijl door de temperatuur van het wegdek nieuwe regen en natte sneeuw kan bevriezen.
De gemeten sneeuwdekken vanavond in Nederland. De #Veluwe springt er uit met lokaal bijna een halve meter (Hoog-Soeren). #sneeuw #coderoodhttps://t.co/zraTNqsX4Q pic.twitter.com/Bn6Zdzjydn
— Weeronline (@weeronline) 11 december 2017
Ondanks alle ongemakken van de sneeuw, bleven Parool-lezers ons de mooiste foto's sturen van Amsterdam in wintertooi. Onze dank is groot. Bekijk hier een selectie van de leukste lezersfoto's.
Schiphol treft maatregelen om de vele gestrande reizigers een slaapplaats te bieden. De luchthaven plaatst in eerste instantie alleen achter de beveiliging stretchers, waar reizigers die na een intercontinentale vlucht niet verder konden reizen, terecht kunnen.
De 14-jarige Janneke startte een hype met haar snowface-challenge. Een afdruk van een gezicht in de sneeuw, gefotografeerd met flits, levert bizarre plaatjes op, zo blijkt. Haar #snowfacechallenge is op Twitter trending, en heeft veel navolging gekregen. Dat het niet altijd helemaal lukt, blijkt uit een tweet van Georgina Verbaan.
Ik heb net met mijn moeder iets uitgevonden wat ik echt heel grappig vond en ik heb het nooit eerder gezien, dus bij deze: 1, steek je hoofd in de sneeuw. 2, pak je telefoon en maak een foto met flits. 3, bekijk alle fantastische sneeuw gezichten. pic.twitter.com/c2eqhrYH41
— Janneke (@traantjess) 10 december 2017
Niet echt gelukt. Maar ben wel van mijn wallen af. pic.twitter.com/doTwOAqxeE
— Georgina Verbaan (@GVerbaan) 11 december 2017
Een Parool-verslaggever reed mee op een strooiwagen door de stad. Bekijk hier de witte stad, bezien vanuit een pekelwagen. Op de Van Baerlestraat ziet sneeuwbestrijder Johan Vrijbloed zijn eerdere werk teniet gedaan: "Er blijft een hoop liggen zie ik al. Ik had net alles schoon, het asfalt was zwart en overal lagen plassen water. Dat is anderhalf uur geleden.’’
Volgens een politiewoordvoerder is het rommelig in Amsterdam door de forse sneeuwval. Er komen veel meldingen binnen van botsingen en ongelukken, maar de politie komt alleen in actie als er zwaar letsel is of als bestuurders met elkaar op de vuist gaan. "We hebben zelf ook grote moeite om ter plaatse te geraken," zegt de woordvoerder. Ook meldt hij dat er een paar incidenten zijn met wegsleep- en takelwagens die niet naar hun bestemming kunnen.
Eerder vandaag verstuurde de politie een oproep aan vrachtwagenchauffeurs om de A10 te mijden. Omdat de opritten van de ringweg spekglad zijn, kunnen 'scharende' vrachtwagens opstoppingen veroorzaken. Dat is desondanks toch gebeurd: het verkeer op de A10 staat vast.
De treinen rijden morgenochtend volgens de normale dienstregeling. Dat is in ieder geval de bedoeling van de Nederlandse Spoorwegen.
'Na de hevige sneeuwval van de afgelopen dagen halen NS en ProRail alles uit de kast om het treinverkeer normaal te laten rijden,' stelt het spoorbedrijf.
Reisplanner
De sneeuw die ook vanavond valt kan nog wel gevolgen hebben voor de situatie op het spoor, ook dinsdagochtend.
De NS zet aankomende nacht extra personeel in en raadt reizigers aan om dinsdagochtend voor vertrek wel de reisplanner te raadplegen, vanwege mogelijke verstoringen als gevolg van nasleep van het winterweer.
De bussen van het GVB rijden in ieder geval niet tot 21.00 uur. Dit meldt het GVB op Twitter. Het vervoersbedrijf zegt na dit tijdstip zijn best te gaan doen om alle buslijnen zo snel mogelijk weer normaal te laten rijden. Eerder legde het GVB vanwege gladheid alle Amsterdamse buslijnen plat.
Update: 18.00. De bussen rijden in ieder geval tot 21.00 uur niet. Daarna doen we ons best om zo snel mogelijk te kunnen gaan rijden.
— GVB actuele reisinfo (@GVB_actueel) 11 december 2017
Het GVB zegt op haar site te rijden waar mogelijk. Alle bussen liggen op het moment plat. Tram 26 tussen IJburg en Centraal rijdt, maar vertraagd. Tram 13 en 14 zijn ingekort, en metro 51 rijdt alleen tussen Amstelveen Westwijk en Spaklerweg.
Wij rijden waar het nog mogelijk is. Onze bussen niet meer door drukte, gladheid en wegen die niet meer begaanbaar zijn. Enkele tramlijnen zijn ingekort. Houd @GVB_actueel in de gaten voor meest actuele reisinfo en updates. #CodeRood pic.twitter.com/8Zpyt6sF3S
— GVB Amsterdam (@GVBnieuws) 11 december 2017
Het is aan het einde van de middag op veel trajecten druk in de treinen. De Nederlandse Spoorwegen (NS) laten weten dat treinreizigers gehoor lijken te geven aan de oproep om, als het kan, zo vroeg mogelijk richting huis te gaan. Veel reizigers namen al eerder op de middag de trein naar huis.
De NS had de dienstregeling eerder al aangepast. Er rijden maandag veel minder treinen. Op een aantal plekken zijn er 's avonds verstoringen. Reizigers wordt geadviseerd om voor vertrek de reisplanner te checken.
ProRail zegt dinsdag een normale dienstregeling te voorzien, maar roept reizigers op rekening te houden met nasleep van het winterweer.
Tussen alle verkeerschaos als gevolg van de zware sneeuwval, is het makkelijk om de kerstige schoonheid van besneeuwd Amsterdam over het hoofd te zien. Daarom, als herinnering, deze foto's.
Zo'n twaalfhonderd medewerkers van Rijkswaterstaat bestrijden momenteel de gladheid als gevolg van de vele sneeuwval.
In totaal rijden er ongeveer negenhonderd wagens door het land met miljoenen kilo's zout, laat de organisatie weten. Rijkswaterstaat raadt mensen af de weg op te gaan. "Ga niet de weg op tenzij écht noodzakelijk.''
Wie wel de weg op moet, krijgt het advies de rijstijl aan te passen. Dat betekent voorzichtig rijden, snelheid matigen, afstand houden en niet onnodig van rijstrook wisselen. Rijkswaterstaat roept weggebruikers eveneens op strooiwagens de ruimte te geven. De A10 is momenteel amper begaanbaar.
De Amsterdamse politie waarschuwt automobilisten de Ring te mijden. Het verkeer op de A10 staat muurvast door het winterweer. De opritten van de A10 zijn te glad voor verkeer, en Rijkswaterstaat heeft de Zeeburgertunnel afgesloten vanwege een storing.
Tussen knooppunt Watergraafsmeer en Geuzenveld staat een file van 12 kilometer, en tussen de knooppunten Coenplein en Durgerdam staat een file van 21 kilometer.
Ringweg A10 rond A'dam extreem druk, glad en nauwelijks begaanbaar.
— Politie Amsterdam eo (@Politie_Adam) 11 december 2017
Alle toeritten zijn spekglad.
Houd rekening met gladheid en hou dus meer afstand en pas je snelheid aan.
Bel geen 112 voor gladheid of aanrijdingen zonder letsel!!
In Amsterdam-Westpoort alles in de knoop. Vrachtauto's komen oprit niet op, forenzen sluiten aan. Etc. #sneeuw pic.twitter.com/tARgWsoyJx
— VID (@vid) 11 december 2017
Wie zijn avondmaal vanavond liever naar zich toe laat komen, heeft pech. Ook sommige bezorgdiensten zijn vanwege de weersomstandigheden dicht.
Zo gaan de fietsers van Deliveroo de weg niet op, is Foodora tijdelijk gesloten en is het restaurantaanbod bij Uber Eats door de sneeuw mager.
Vanavond verjaardagseten: een boterham met tevredenheid want @Deliveroo_NL @foodora_NL @ubereats_nl bezorgen vandaag niet. En natuurlijk zelf geen zin om te koken, want dan moest ik zelf door de sneeuw. Het nieuwe jaar kan alleen maar beter worden!
— Marije (@MJoosse) 11 december 2017
Volgens de Verkeersinformatiedienst stomd er om 17.00 uur in totaal 779 kilometer file op de Nederlandse snelwegen.
Om 17:00 uur stond er in totaal 779 kilometer file op de snelwegen. Dat zijn plekken waar langzamer wordt gereden dan 50 km/u. De meeste automobilisten willen waarschijnlijk niet eens sneller rijden en doen er verstandig aan om rustig aan heelhuids de bestemming te bereiken. pic.twitter.com/9W52XpwwGm
— VID (@vid) 11 december 2017
Omdat de hellingen van de opritten van de A10 te glad zijn, kunnen vrachtwagens en bussen de Ring niet op. Hierdoor staat het verkeer onder meer in Westpoort en bij de Amstelveenseweg vast.
Tja. Dit soort dingen. Oprit te glad, dus slippende lijnbussen en vrachtauto's. #A10 (Foto: @RichardDus) pic.twitter.com/kp0Ys2yP1e
— VID (@vid) 11 december 2017
Op de toerit S102 naar de A10 kunnen de vrachtwagens de helling niet nemen. Beeld: .vid.nl/Camera/stream/cam_41 pic.twitter.com/tmwIE33rYB
— VID (@vid) 11 december 2017
Het GVB stopt met al het busverkeer in de stad. Volgens een woordvoerder is de veiligheid van reiziger en chauffeur niet te garanderen. Het is niet duidelijk hoe lang dit gaat duren. Trams en metro's rijden wel, maar beperkt.
I.v.m. de weersomstandigheden gaan alle GVB Bussen naar de garage. De Trams rijden wel maar beperkt.
— GVB actuele reisinfo (@GVB_actueel) 11 december 2017
De gemeente kondigde dinsdagmiddag rond 16.00 uur aan opnieuw te gaan strooien. Op de site van de gemeente is een kaart te zien met de strooiroutes.
De gemeente strooit in de hele stad het hoofdwegennet auto en openbaar vervoer (rode lijnen) en het hoofdnet fiets (blauwe lijnen). De stadsdelen strooien ook lokale fietspaden en lokale wegen (blauwe lijnen).
Een Parool-lezer stuurde foto's van het Hugo de Grootplein en de aanpalende Van Houweningenstraat onder een wit dekentje.
De Verkeersinformatiedienst (VID) legt op haar site uit waarom code rood in Nederland niet overdreven is. "Omdat het zo'n zeldzame situatie is, is het in Nederland niet verplicht om winterbanden te hebben. Er zijn dus ook automobilisten die op zomerbandjes door de sneeuw glibberen." Daarnaast speelt ook het Nederlandse asfalt parten, volgens de VID.
Het vaderlandse wegennet is bedekt met Zeer Open Asfalt Beton (ZOAB), waarvoor zout strooien niet voldoende is. "De sneeuw moet tot pulp worden gereden, zodat het zout zich kan mengen."
Omdat de VID een rustige avondspits verwacht, wordt het tot pulp rijden een lastiger aangelegenheid.
Kaartje gekocht voor de film, maar door de sneeuw verhinderd? Bij de Filmhallen krijg je je geld terug als je voor aanvang van de film je kaartje annuleert.
Het programma 'Democracy in Europe: Turkey' op dinsdagavond in De Balie afgelast wegens weersomstandigheden. Het programma zal worden verschoven naar een nader te bepalen datum.
Het programma van vanavond 'Democracy in Europe: Turkey' is afgelast wegens weersomstandigheden. Het programma zal worden verschoven naar een nader te bepalen datum. →https://t.co/nlENj0wXpQ
— De Balie (@DeBalie) 11 december 2017
De sneeuw heeft sinds maandagochtend 6.00 uur volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) voor 78 ongevallen gezorgd in het hele land. Volgens de VID valt dat niet tegen.
Vanaf 6.00 uur 78 geregistreerde ongevallen, dat valt niet tegen. Ondertusssen heeft het grote sneeuwgebied ook Amsterdam bereikt. pic.twitter.com/4yqMEEevKl
— VID (@vid) 11 december 2017
Rijkswaterstaat adviseert reizigers om weg te blijven van de snelweg: een glijpartij zou in een klein hoekje zitten. Toch graag glijden, maar dan op een leuke manier? We kozen de leukste Amsterdamse heuvels om vanaf te roetsjen.
Op Schiphol is maandag vanwege het winterweer een derde van alle vluchten geschrapt. In totaal gaat het om 430 enkele vluchten van verschillende luchtvaartmaatschappijen, laat een woordvoerder van de luchthaven weten.
Schiphol adviseert vliegtuigpassagiers de reisinformatie over hun reis in de gaten te houden. Ondanks de beperkte baancapaciteit wordt nog wel gevlogen op Schiphol. Veel vluchten zijn echter vertraagd. Sneeuwploegen zijn druk in de weer. Afhankelijk van hoe het sneeuwfront zich ontwikkelt, wordt bekeken of de baancapaciteit later nog kan worden aangepast.
Daar gaat de luchtverkeersleiding over. In de terminals van Schiphol is het druk met passagiers. De situatie is "beheersbaar'', aldus de woordvoerder. Indien nodig worden passagiers van een broodje en water voorzien.
Het tweede vliegveld van het land, Eindhoven Airport, is vanwege de sneeuw geheel gesloten. Ook Rotterdam-The Hague Airport is dicht.
In verband met extreem winterweer is er gelimiteerd baangebruik. Een derde van alle vluchten is geannuleerd. We adviseren reizigers om de status van hun vlucht te checken via onze website, app of via de airline.
— Schiphol (@Schiphol) 11 december 2017
Wie naar Noord moet, of van Noord naar het centrum heeft van de sneeuw niets te vrezen. Weer of geen weer: de pont vaart.
Parool-lezer Slavisa Markovic kwam heel wat ondergesneeuwde fietsen tegen in de Kinkerstraat. Ook een mooie foto van poederwit Amsterdam gemaakt? Of ander sneeuwnieuws? Stuur het ons via WhatsApp.
Om de reizigers te voorzien van goede moed nog een paar mooie sneeuwfoto's.
#WinterWonderland rondom de Amstelkerk. Voor ieder die onderweg is: goede reis! #sneeuw #Amsterdam pic.twitter.com/785hZIppxz
— Stadsherstel (@stadsherstel) 11 december 2017
Het gvb laat niet met zich sollen door het winterweer. Alle metro's, trams en bussen rijden!
Ondanks #CodeRood rijden wij met al onze bussen, trams en metro's. Ook onze veren varen. Kijk op @GVB_actueel voor eventuele verstoringen en/of omleidingen! pic.twitter.com/bULYibMGyC
— GVB Amsterdam (@GVBnieuws) 11 december 2017
De Verkeersinformatiedienst verwacht ondanks de onheilspellende en soms Siberische weersvoorspelling weinig files in de avondspits. Veel weggebruikers zijn vroeg vertrokken of helemaal niet de deur uitgegaan. Door het weinige verkeer blijft de sneeuw waarschijnlijk lang liggen op het wegdek waardoor doorrijden bijna onmogelijk is. Zestig kilometer per uur is de aanbevolgen snelheid.
Voor ouderen en gehandicapten stopt het aanvullend openbaar vervoer om 15.00 uur.
Aanvullend openbaar vervoer (AOV/Bios) voor ouderen en gehandicapten rijdt vandaag niet meer na 15.00 uur vanwege de sneeuw!
— RolstoelrijderZ (@RolstoelrijderZ) 11 december 2017
Met de klanten die vandaag nog opgehaald moeten worden neemt Bios contact op en halen ze, indien ze dat willen, eerder op.
Een overzicht met de sneeuwval van de dag.
Het zorgenkindje van het gvb, metrolijn 51, heeft de meeste problemen met het winterse weer. Het traject is ook maandagmiddag weer ingekort. De metro rijdt tussen Westwijk en Spaklerweg.
Door het afgeven van het weeralarm door de KNMI heeft de Universiteit van Amsterdam besloten te stoppen met colleges maandagmiddag. De studenten mogen naar huis gaan.
Het programma in de Stadsschouwburg gaat maandagavond gewoon door. Om 20.00 uur vindt daar de uitreiking van de Big Brother Awards plaats. Ook andere theaters wijzigen het programma voorlopig niet.
Hoeveel sneeuw valt er nou eigenlijk op zo'n dag?
Hoeveel sneeuwvlokken vallen er vandaag in NL? 40.000 km^2, 5 cm sneeuw, dichtheid 100 kg per kuub, 1 vlok weegt 3 mg. Antwoord: 70.000.000.000.000.000 pic.twitter.com/ka52xhgNoM
— PeterKuipersMunneke (@PKuipersMunneke) 11 december 2017
Na de winterse maandag is het niet meteen gedaan met de sneeuw. Dinsdagochtend worden opnieuw winterse buien verwacht, in de middag gevolgd door flinke dooi.
De gemeente Amsterdam is dol op de mooie plaatjes, maar waarschuwt ook voor gladheid.
Het levert mooie plaatjes op maar pas op, het is behalve wit ook erg glad in de stad! → https://t.co/yTPRfB6Tvm pic.twitter.com/iY7almoGlP
— Gemeente Amsterdam (@AmsterdamNL) 11 december 2017
DWDD maakt zich zorgen voor de uitzending van maandagavond. Door het winterweer waren er veel afmeldingen van het publiek.
Wegens de sneeuw krijgen we veel afzeggingen binnen. Wil jij vanavond gratis in het publiek zitten? En een extra hapje + drankje ontvangen? Meld je dan hier aan -> https://t.co/5AjAOfkl53 #dwdd #sneeuw pic.twitter.com/s3seG4UEl5
— DeWereldDraaitDoor (@dwdd) 11 december 2017
Supermarkten hebben qua bevoorrading over het algemeen geen last van het barre winterweer. Brancheorganisatie CBL meldt dat de winkels maandag tijdig zijn bevoorraad. Vooruitlopend op de sneeuwbuien zijn chauffeurs extra vroeg aan de slag gegaan.
Albert Heijn bevestigt dat. In de loop van de dag wordt goed bekeken in hoeverre het nog veilig en realistisch is om winkels extra te bevoorraden. Aan het begin van de middag liep de bevoorrading bij de grootgrutter nog grotendeels zonder problemen.
Volgens de VID gaat de avondspits echt problematisch worden. De piek ligt tussen 16.00 uur en 19.00 uur.
Sneeuw-intensiteit Randstad ligt tussen 16-19 uur (zegmaar ín de #avondspits), begrepen wij zojuist. Gaat écht problematisch worden dan. #sneeuw pic.twitter.com/LO5qNArwQh
— VID (@vid) 11 december 2017
Rover wil dat de Nederlandse Spoorwegen langere treinen inzetten als de dienstregeling wordt uitgedund en er minder treinen rijden, zoals nu door de sneeuw. "Dat is wel een van de beloftes die NS ooit deed," aldus de organisatie die opkomt voor de belangen van reizigers. "Een ramp is niet te managen, de gevolgen wel."
Dat er door de sneeuw meer storingen zijn, zegt Rover te begrijpen, maar de organisatie maakt zich zorgen om 'de aanhoudende impact van storingen op enkele belangrijke spoorknooppunten zoals onlangs bij Amersfoort en Gouda'.
NS zegt waar mogelijk langere treinen te laten rijden. Maar Rover klaagt dat op veel plekken treinen rijden die juist korter zijn dan normaal. De reizigersorganisatie is er bovendien niet over te spreken dat de reisplanner 9292 het maandag laat afweten door een storing.
Van en naar Zaandam rijden momenteel geen treinen door meerdere verstoringen. Tussen Amsterdam Sloterdijk en Zaandam worden bussen ingezet.
Code rood is van kracht in het midden en zuiden van het land wegens grootschalige gladheid door sneeuwval, dat meldt het KNMI. De sneeuwval breidt zich vanmiddag verder noordwaarts uit. Voor de noordelijke provincies wordt dan code oranje van kracht.
Code rood wordt alleen afgegeven bij extreme weersomstandigheden. Het KNMI schrijft erover op de site: 'De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij ontwrichtend kan zijn.'
Ook vrachtwagenchauffeurs kunnen beter van de weg blijven, zegt Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland. Moeten chauffeurs toch de weg op, dan doen ze er goed aan de nodige maatregelen te treffen.
Vooral het sneeuw- en ijsvrij maken van vrachtwagens is dan volgens de organisatie belangrijk. Het gebeurt wel vaker dat weggebruikers verrast worden door sneeuw of ijs dat van rijdende vrachtwagens valt.
De sneeuw begint weer te vallen, dus rijkswaterstaat gaat weer de weg op. 900 wagens, 1200 mensen en miljoenen kilo's zout moeten het ijs bedwingen.
De wegen kleuren vanuit het zuiden weer wit. Wij zetten alles in om ze zo berijdbaar mogelijk te houden: 900 wagens, 1200 mensen en miljoenen kilo's zout. #rwsstrooit rijkswaterstaatstrooit.nl pic.twitter.com/vWRo23hZ8O
— RWS verkeer (@RWS_verkeer) 11 december 2017
De eerste sneeuwvlokken dwarrelen inmiddels over de stad. Het is het begin van een flinke sneeuwlaag die maandag de stad zal bedekken.
De Coentunnel, steevast een van meest volle verkeersplekken rond Amsterdam, wordt alvast door Rijkswaterstaat verzorgd. Op de wisselbaan wordt gestrooid.
Fijn. @Rijkswaterstaat zet de tanden alvast in de wisselbaan bij de Coentunnel. Dan kan 'ie vanmiddag gewoon op tijd open. #A5 #A10 pic.twitter.com/MM9RzH2V2x
— VID (@vid) 11 december 2017
Veel leerlingen van middelbare scholen mogen maandagmiddag eerder naar huis. Bij de Nieuwe Havo in Noord, het Comenius Lyceum en het Open Schoolgemeenschap Bijlmer sturen in navolging van Geert Groote College en het 4de Gymnasium de kinderen naar huis.
Ook op de Hogeschool van Amsterdam vervallen na 12.00 uur de lessen. Bij de Universiteit van Amsterdam gaan de colleges voorlopig gewoon door.
Rijkswaterstaat waarschuwt voor zeer gevaarlijke rij-omstandigheden door de sneeuw en roept weggebruikers op om maandagmiddag en -avond niet de weg op te gaan als dat niet per se nodig is.
Mensen die nu op hun werk of een andere bestemming zijn en naar huis willen, krijgen van de dienst het advies de weersverwachting en verkeersinformatie goed in de gaten te houden. Wie toch de auto in gaat doet er goed aan rijstijl en snelheid aan te passen aan de omstandigheden op de weg. "Dat betekent voorzichtig rijden, snelheid matigen, afstand houden en niet onnodig van rijstrook wisselen," aldus Rijkswaterstaat. Die vraagt weggebruikers bovendien strooiwagens de ruimte te geven.
Het KNMI heeft voor het hele land code oranje afgegeven vanwege de sneeuw. Ook de komende nacht kan het overal glad worden door sneeuwresten en bevriezing van natte weggedeelten.
Rijkswaterstaat zet voor de gladheidsbestrijding al het beschikbare materieel en personeel in. Naast strooiwagens en sneeuwschuivers worden ook zogenoemde calamiteitenmachines gebruikt. Die bestrijden ijsplaten op de weg met een warme zoutoplossing.
Het Geert Groote College in Zuid geeft de leerlingen om 12.00 uur vrij vanwege de verwachte sneeuwval.
Een vlucht van de KLM heeft rechtsomkeert gemaakt toen het op weg was naar Brussel.
KLM-vlucht #KL1723 van Amsterdam naar Brussel heeft rechtsomkeert gemaakt. ❄️ pic.twitter.com/WqcRxLCpV1
— Rein van Lierop (@reinvl) 11 december 2017
De NS roept reizigers op zo vroeg mogelijk naar huis te reizen. Het spoorbedrijf verwacht door de sneeuw veel problemen op het spoor.
"Hoe later mensen vertrekken, hoe groter de problemen naar verwachting zullen zijn. Het hangt er vanaf in welk deel van Nederland je bent, maar we roepen mensen sowieso op zo vroeg mogelijk naar huis te gaan.''
De NS had de dienstregeling eerder al aangepast. Er rijden maandag veel minder treinen, die dan ook erg vol zijn.
De KNVB heeft de drie wedstrijden die voor maandagavond in de Jupiler League op het programma stonden allemaal afgelast. Het gaat om FC Oss - NEC, Jong AZ - SC Cambuur en Jong Ajax - FC Den Bosch. De voetbalbond besloot al vroeg duidelijkheid te geven, om situaties zoals zondag in de eredivisie te voorkomen.
Liander meldt dat er een stroomstoring is in Oostzaan en Landsmeer. De storing duurt tot 13.00 uur. Wij wensen de bewoners de komende uren veel sterkte met de kou.
#Stroomstoring #Amsterdam #Oostzaan #Landsmeer e.o. (postcode 1035 & 1121 en 1511 ). De verwachte eindtijd is 13.00 uur. #Liander
— Liander (@LianderNL) 11 december 2017
Rijkswaterstaat heeft het deze dagen verschrikkelijk druk met het sneeuwvrij houden van de wegen. De strooiwagens rukken nu weer uit om de sneeuw van vanmiddag voor te zijn. Op deze kaart is handig te volgen waar de wagens zijn en waar de afgelopen uren is gestrooid.
KLM heeft vanwege de sneeuw en de stevige wind maandag ruim 150 vluchten moeten annuleren. Er kunnen op Schiphol minder vliegtuigen landen en vertrekken dan normaal. KLM heeft daarom 143 Europese retourvluchten en tien intercontinentale vluchten geschrapt.
Alle passagiers worden geïnformeerd en omgeboekt.
Reizigers kunnen vanwege de verwachte sneeuwval de hele dag te maken krijgen met vertragingen. KLM raadt de passagiers aan om de website goed in de gaten te houden voor de meest actuele vertrek- en aankomstinformatie.
Het onheil nadert langzaam. De weerkaart van 10.45 uur van Buienradar laat duidelijk zien dat de sneeuwbuien dichter bij Amsterdam komen.
De sneeuw levert veel hinder en overlast op, maar het kan ook veel pret geven. Bovendien staat sneeuw garant voor mooie plaatjes.
In het zuiden van het land is het maandagochtend begonnen met sneeuwen. De buien trekken in de middag naar de rest van het land. Weeronline verwacht vooral in de Randstad grote vertragingen in het verkeer in de namiddag en de avondspits. Ook in de ochtendspits van dinsdag moet rekening worden gehouden met vertragingen.
In de Randstad valt zo'n 5 tot 10 centimeter sneeuw. De meeste sneeuw, tot zo'n 15 centimeter, verwacht Weeronline in de strook van Zeeland naar Twente. In het zuiden gaat het in de middag regenen, maar dat verandert in de avond weer in sneeuw. Ook is er kans op ijzel. In het noorden valt er maandag in de namiddag sneeuw.
De koude wind zorgt maandagmiddag voor een gevoelstemperatuur van min 4 tot min 7 graden. In het noorden heeft het in nacht van zondag op maandag beneden de 5 graden gevroren. In Hoogeveen werd het zelfs min 6,2 graden.
Hein de Kort maakte een strip over de code oranje.
Bij de ANWB heerst een jubelstemming. Alle files zijn inmiddels opgelost en de ochtendspits is daarmee officieel ten einde. Het is nu wachten op de verkeerschaos van vanmiddag.
De ochtendspits is al voorbij! #verbaasd #winter
— ANWBverkeer (@ANWBverkeer) 11 december 2017
De verkeersinformatiedienst heeft goed nieuws over de A10.
De verbindingsweg naar de A2 op knp. Amstel wordt zo vrijgegeven. De rijbaan is vrijgemaakt van ijs en sneeuw. #A10 pic.twitter.com/y9ngLqE3gw
— VID (@vid) 11 december 2017
Tips over het winterweer, mooie sneeuwfoto's? Tip Het Parool via Whatsapp of bekijk hier de andere mogelijkheden.
Wat nou kou, donkerte en misere? Winter is ook lichtjes, schaatsen en gezelligheid. Met deze 10 tips haal je het meeste uit de winter.
De Belgische verkeersinformatiedienst waarschuwt onze zuiderburen voor gladheid. De buien zijn nu op weg naar Amsterdam.
De verkeersinformatiedienst zegt dat het op een zondag lijkt. Er is minder verkeer op de weg dan op een normale maandagochtend en op de grote wegen zijn amper files.
Door een ongeval met een vrachtwagen blijft de verbindingsweg van de A10 binnenring nog gesloten tot 9.15 uur. De rijbaan wordt momenteel gestrooid.
De verbindingsweg van de #A10 binnenring naar de #A2 richting Utrecht blijft nog tot ongeveer 09:15 uur afgesloten. De rijbaan wordt momenteel gestrooid, eerder vanochtend schaarde op deze locatie een vrachtwagencombinatie. pic.twitter.com/4r3wfzMiHB
— VID (@vid) 11 december 2017
De leerlingen van het 4de Gymnasium in West hebben sneeuwvrij gekregen van rector Hetty Mulder. De schoolleiding vindt het niet verantwoord om de kinderen naar school te laten komen.
Tussen Amsterdam, Zaandam, Uitgeest en Alkmaar rijden een beperkt aantal treinen door storingen. De actuele reisinformatie vind je hier.
Amsterdam C - Zaandam - Uitgeest / Alkmaar: door meerdere verstoringen zeer beperkt treinverkeer. https://t.co/axyyfHaEPO #AsdZdUtgAmr
— NS online (@NS_online) 11 december 2017
De eerste sneeuwbuien zijn inmiddels het land weer ingetrokken. Zeeland en een deel van Noord-Brabant zien de vlokken weer naar beneden dwarrelen. Over enkele uren bereikt de winterse neerslag Amsterdam.
Het gvb heeft nog steeds last van de sneeuwval. Enkele buslijnen rijden niet of een ingekorte route.
Bus 240 rijdt niet helaas. Houd rekening met een extra reistijd tot 15 minuten. Excuses voor het ongemak.
— GVB actuele reisinfo (@GVB_actueel) 11 december 2017
Bus 15 en 69 hebben een aanpassing in de dienstregeling. Vertraging oplopend tot 20 minuten. Excuses voor het ongemak.
— GVB actuele reisinfo (@GVB_actueel) 11 december 2017
Bus 18 en 21 hebben een aanpassing in de dienstregeling. Vertraging oplopend tot 10 minuten. Excuses voor het ongemak.
— GVB actuele reisinfo (@GVB_actueel) 11 december 2017
Veel reizigers proberen via de app van 9292 reisinformatie te zoeken. De app is deze ochtend dan ook overbelast.
Helaas ondervinden veel bezoekers op 9292.nl en app hinder bij het opvragen van reisinformatie. We werken er dan ook hard aan om dit op te lossen. #team9292
— 9292 (@9292) 11 december 2017
De NS laat maandag net als zondag minder treinen rijden vanwege het weer. Op de meeste plekken rijden de treinen elk half uur in plaats van elk kwartier of elke tien minuten. Tussen Amsterdam en Uitgeest, Enkhuizen, Zaandam, Alkmaar en Schagen rijden er nu helemaal geen treinen. Die dienstregelingen zouden rond 10.00 uur weer op gang moeten komen.
De sneeuwval zorgt natuurlijk voor heel veel hinder, maar het is niet alleen maar kommer en kwel. Videograaf Gosse Bouma bracht zondag Amsterdam op prachtige wijze in beeld.
Mijn leven en mijn camera's leven gewaagd voor een minuut beeld van de sneeuwval in Amsterdam. ❄ pic.twitter.com/4wTRjzqZmk
— Gosse Bouma (@Gosserd) 10 december 2017
De KLM heeft wegens de verwachte sneeuw voor maandag 122 vluchten gecanceld. Het gaat om retourvluchten van na 15.30 uur naar vooral Europese bestemmingen die niet doorgaan, zo liet een woordvoerder weten.
Our snowfleet is working hard to clear the runways as well as possible. pic.twitter.com/E2GUyDkFDQ
— Schiphol (@Schiphol) 10 december 2017
Tips over het winterweer, mooie sneeuwfoto's? Tip Het Parool via Whatsapp of bekijk hier de andere mogelijkheden.
Aan het eind van de ochtend trekt een gebied met flinke sneeuwval vanuit het zuiden het land binnen. Als eerste zijn de zuidelijke provincies Limburg, Noord Brabant en Zeeland aan de beurt. Daar geldt vanaf het middaguur code oranje.
De sneeuw trekt gedurende de middag het land over in noordelijke richting. Vanaf 14.00 uur geldt code oranje voor alle provincies, behalve de drie noordelijke.
Nederland krijgt vanaf maandag 12.00 uur opnieuw te maken met code oranje, een waarschuwing voor gevaarlijk weer. Er is volgens het KNMI grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast.
Het verkeer staat maandagochtend al vroeg in de file. Rond half zeven stonden automobilisten al over ruim 90 kilometer vast. Vooral op de A2, de A7 en de A27 moeten automobilisten rekening houden met veel vertraging.
Vanwege de verwachte sneeuw hebben de ANWB en Rijkswaterstaat opgeroepen om maandag zoveel mogelijk thuis te blijven. In de loop van de dag wordt er in het hele land weer veel sneeuw verwacht. "De snelwegen lijken nu schoon maar in grote delen van het land is het onder nul en daarom kunnen de op- en afritten en bochten glad zijn. Als je toch de weg op moet, houdt rekening met de onzichtbare gladheid. Pas je snelheid aan," aldus Rijkswaterstaat.
Qua ongevallen valt het nog mee, maar er zijn volgens Rijkswaterstaat al wel wat glijpartijen gebeurd.