Sneakermerk Royaums in nood door strijd oprichters

Mateloos populair zijn de peperdure sneakers van het Amsterdamse merk Royaums. Maar een grimmige strijd tussen de oprichters heeft het succesvolle bedrijf stilgelegd.

Het gaat de jonge oprichters voor de wind. ­Eddiouane en Orchi, die naast zakenpartners ook neven zijnBeeld Royaums

Kort nadat de eerste faux slangenleren sneakers van Royaums op de markt verschijnen, weten de Amsterdamse compagnons Khalil Eddiouane (35) en Nabil Orchi (31) dat ze goud in handen hebben.

De immens populaire voetballers ­Kevin-Prince Boateng en Nigel de Jong poseren op sociale media met hun Royaumsgympen. ­Later volgt nog meer van de absolute wereldtop: Cristiano Ronaldo, Dani Alves en Neymar ­dragen op foto's schoenen, rugzakken of riemen van Royaums.

Voor een luxe kledingmerk als Royaums, dat zich richt op het hogere segment, is dergelijke marketing van onschatbare waarde.

De sneakers met hun felle kleuren, spikes, schubben, wilde prints en glimmende ­details groeien uit tot een statussymbool.

Voor de kleine groep jongvolwassenen die een luxe­leven leidt, zoals voetballers, artiesten, ondernemers en criminelen, maar vooral voor hen die dat luxeleven nastreven: bij 'de jongens op straat' is het merk ongekend populair.

Sneakers van 1350 euro
Het gaat de jonge oprichters voor de wind. ­Eddiouane en Orchi, die naast zakenpartners ook neven zijn, hebben talent voor ­mode. ­Ervaring blijkt niet noodzakelijk om een ­kledingmerk op te richten: hiervoor zaten ze in de luxe auto's.

In een Porsche rijden ze door de stad, of anders op dure motoren. Ze verkopen per jaar zo'n 15.000 paar exclusieve sneakers, die voor prijzen tussen de 350 en 1350 euro in de winkels ­liggen. De omzet loopt in de miljoenen.

De luxe schoenenzaken Shoebaloo en Paul Warmer verkopen de gympen, die in China worden geproduceerd. Ook internationaal blijken Orchi en Eddiouane een markt te hebben aangeboord. De schoenen liggen in Londen bij ­warenhuizen Harvey Nichols en Selfridges. Een tassenlijn en riemencollectie volgen.

Maar de soms schimmige wereld van het grote geld waarin de oprichters zich bewegen, zorgt voor opgetrokken wenkbrauwen. Eddiouane zegt dat hij van de politie te horen krijgt dat zijn Porsche op een lijst staat, omdat hij in de auto wel met criminelen is gezien. Hij wordt daarom vaak staande gehouden.

15.000

De neven verkochten per jaar zo’n 15.000 paar exclusieve sneakers, voor prijzen tussen de 350 en 1350 euro.

Eddiouane: "De laatste tijd word ik gelukkig niet meer aan de kant gezet. Ik ben een zakenman, heb geen strafblad en heb niets met criminelen te maken."

Maar toch is het bedrijf inmiddels inzet van een hoogoplopend conflict, waarin aangifte is gedaan van verduistering, oplichting en fraude. De partijen die tegenover elkaar staan: de voormalig compagnons Eddiouane en Orchi. In rechtszaken hebben ze elkaar de afgelopen maanden de tent uitgevochten.

Half miljoen verdwenen
Volgens de gerechtelijke stukken ontstaat de verwijdering tussen de neven begin 2016, als de Rabobank de bankrelatie opzegt.

Volgens Eddiouane trekt de bank de stekker eruit als Orchi een storting van 30.000 euro doet, zonder te willen verklaren waar het geld vandaan komt. Orchi geeft ook bij de rechter daarover geen opheldering.
Hij wil voor dit ­artikel, ondanks herhaalde verzoeken, geen commentaar geven.

Door het conflict tussen de zakenpartners komt het merk in een neerwaartse spiraal ­terecht. In oktober vraagt Eddiouane de Ondernemingskamer om zijn zakenpartner te schorsen, om het bedrijf uit de impasse te redden.

De compagnons hebben elkaar dan al de ­toegang tot de bankrekening ontzegd of heimelijk uitgeschreven als bestuurder bij de KvK. ­

Bemiddelingspogingen lopen op niets uit. ­Orchi insinueert dat Eddiouane fraudeert, maar levert daarvoor geen bewijs. Ook aan de andere kant klinken harde verwijten klinken.

De Ondernemingskamer schorst de oprichters van het bedrijf en stelt advocaat John Molenaar aan als tijdelijk bestuurder.

Die verwacht een relatief gezond bedrijf aan te treffen, want hem is gezegd dat er zo'n half ­miljoen euro aan liquide middelen in het bedrijf zit.

Maar dat geld blijkt te zijn verdwenen in de dagen voor het aantreden van Molenaar: al het vermogen van Royaums is overgemaakt naar ­allerlei vennootschappen, ook in het buitenland. In een rapport stelt Molenaar Orchi voor die transacties ­verantwoordelijk. Mogelijk zijn valse facturen gebruikt.

Verkoop teruggedraaid
Dan blijkt dat Orchi ook de voorraad schoenen, riemen en tassen heeft verkocht voor zo'n 85.000 euro aan een Zaans bedrijf, dat ook 50.000 euro voor de merknaam betaalt. Volgens tijdelijk bestuurder Molenaar is dat geld mogelijk eerst uit Royaums weggesluisd. De rechter draait de verkoop terug, omdat de spullen in werkelijkheid een veelvoud waard zijn.

Intussen heeft Eddiouane aangifte gedaan ­tegen zijn voormalig compagnon. "Ik krijg het verwijt dat ik mijn compagnon altijd heb ­gedekt," zegt Eddiouane nu. "Maar ja, zo gaat dat. In een huwelijk bescherm je je vrouw ook. Bovendien wist ik toen niet wat ik nu weet over mijn neef."

De rechter heeft Eddiouane weer als bestuurder aangesteld. Orchi is nog altijd geschorst.

Eddiouane heeft sinds kort de touwtjes dus weer in handen. Hij heeft er vertrouwen in het merk, dat al maandenlang stil ligt, er weer ­bovenop te krijgen. "Ik zie echt nog toekomst in het bedrijf. Het is echt mijn kindje. Ik hoop dat de eerste schoenen in mei weer in de winkels ­liggen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden