Foto's

Smeerboel in treinen naar Amsterdam door staking schoonmakers

Op Twitter regent het klachten: de NS-treinen zijn smerig. Met een druk weekend in Amsterdam achter de rug door Koningsdag en de huldiging van Ajax is de troep in de treinen erger dan ooit. Het Parool maakte een overzicht van de smerigste foto's.

Carmen Dorlo
null Beeld @MariekeStelt
Beeld @MariekeStelt

De reden voor de smeerboel is de staking van NS-schoonmakers. Ze staken voor betere arbeidsvoorwaarden, onder meer een verhoging van het loon van 50 cent per uur en twee eerste doorbetaalde ziektedagen.

De onderhandelingen vinden plaats tussen Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB) en de vakbonden van de schoonmakers. De NS noemt dit als een van de redenen waarom zij niks aan de vieze treinen kunnen veranderen. 'Wij roepen de verantwoordelijke partijen al dagen op om tot een overeenkomst te komen en iets te veranderen aan de huidige situatie,' aldus Edwin van Scherrenburg, woordvoerder van de NS.

'Bier, chips en kots in de trein om half 10 's morgens,' tweet een reiziger. 'We proberen alles zoveel mogelijk schoon te houden met de kleine mankracht die we hebben,' zegt Scherrenburg. 'Dat betekent jammer genoeg ook dat er treinen zijn die overgeslagen worden.'

Verantwoordelijkheid
De onderhandelingen liggen op dit moment stil, meldt een woordvoerder van OSB. 'FNV is weggelopen van de onderhandelingstafel en er zijn nog geen overeenkomsten bereikt.' FNV vindt dat deze keer de NS de verantwoordelijkheid moet nemen. 'Ze nemen de keuze om de schoonmaak uit te besteden aan externe bedrijven. Als ze ervoor kiezen om schoonmakers intern in te huren, dan worden hun arbeidsvoorwaarden en loon vanzelf beter.'

Hoelang de staking nog gaat duren, is niet duidelijk. 'We hopen dat de staking niet zo lang duurt als de vorige staking in 2012. Toen legden de schoonmakers ruim 15 weken hun werk neer,' aldus Scherrenburg.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden