Lezersbrief

'Smartphone in de klas? Laat leerlingen lekker een 3 halen'

Scholieren moeten leren met de aanwezigheid van smartphones om te gaan, schrijft Anouk Gielen, voorzitter Landelijk Aktie Komitee Scholieren, in deze ingezonden brief.

Kinderen worden vandaag de dag geboren met een smartphone in hun hand, maar in het onderwijs besteden we nog amper aandacht aan hoe daar mee om te gaan Beeld anp
Kinderen worden vandaag de dag geboren met een smartphone in hun hand, maar in het onderwijs besteden we nog amper aandacht aan hoe daar mee om te gaanBeeld anp

In Het Parool berichten over, volgens docenten, zorgelijk smartphone­gebruik in de klas. Scholieren die zich niet kunnen concentreren, die geen parate kennis hebben en die slechts communiceren met behulp van emoticons.

Steeds vaker hoor ik over docenten met zogenaamde 'telefoonzakjes', waar aan het begin van de les de telefoon ingestopt dient te worden. Ik vind dat verbazingwekkend.

De geweldige technologische ontwikkeling van de smartphone wordt genegeerd en de beste oplossing lijkt het ontkennen van het bestaan van deze apparaatjes.

We moeten scholieren juist leren met de aanwezigheid van smartphones om te gaan. Om gewoon aan de slag te gaan en die telefoon een tijdje in de tas te laten zitten.

Kinderen worden vandaag de dag geboren met een smartphone in hun hand, maar in het onderwijs besteden we nog amper aandacht aan hoe daar mee om te gaan.

Laten we nadenken over hoe we de component mediawijsheid in het onderwijs gaan vormgeven.

Scholieren moeten leren hoe ze de discipline om hun telefoon weg te leggen kunnen opbouwen, maar ook over hoe veilig om te gaan met sociale media.

En tot die tijd? Laat die scholieren lekker afgeleid raken in de les, laat ze lekker een 3 halen voor hun proefwerk, omdat ze te veel op hun telefoon zitten. Dan leren ze vanzelf om de smartphone uit te zetten. Het afpakken van een telefoon maakt die telefoon alleen maar interessanter.

Ontken technologie dus niet, maar leer scholieren ermee omgaan.

Anouk Gielen, Voorzitter Landelijk Aktie Komitee Scholieren

Lees ook: Telefoon blijft welkom op Amsterdamse scholen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden