Smaaktest: Amsterdamse ziekenhuismaaltijd is vies

De meeste gerechten zijn niet vers of te lang gegaard. De groenten zijn in bijna alle gevallen kapot gekookt, de aardappelpuree en saus zijn op poederbasis. Bijna alle nagerechten komen uit een pak. In veel gevallen warmen ziekenhuiskeukens eerder bereide maaltijden op.

Het OLVG krijgt voor het ziekenhuiseten de beste beoordeling.Beeld Het Parool/Floris Lok

De menu's van het OLVG, BovenIJ, AMC, Lucas Andreas en Slotervaart zijn beoordeeld door een panel met John Halvemaan van restaurant Halvemaan (één Michelinster), culinair publicist Janny van der Heijden en kok/journalist Tom Kellerhuis. Over geen van de ziekenhuizen is het oordeel positief: het OLVG komt als beste uit de test met 6,5. Het Lucas Andreas en Slotervaart eindigen onderaan met een 5 en 5-.

Een duurdere maaltijd is niet per se een betere maaltijd. Opmerkelijk genoeg besteedt het winnende OLVG het minst aan een maaltijd, terwijl het slechtste ziekenhuis het meest uitgeeft: een menu bij het OLVG kost gemiddeld 2,80 euro, bij het Slotervaart is dat 6,50 euro. Een ziekenhuisopname kost gemiddeld tweeduizend euro per dag.

Lees vandaag meer in de PS van de week.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden