Plus

Smaakexplosies met een Britse twist bij Graham's Kitchen

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze dagelijkse rubriek Open lees je erover. Vandaag: Graham's Kitchen.

Beeld foto Roy del Vecchio

Als je Graham's Kitchen in De Pijp binnenloopt, verwacht je niet meteen dat hier een sterrenchef kookt. De bediening loopt op sneakers en in spijkerbroek en het interieur is simpel: roodleren stoelen, blauwe muren en houten tafels zónder wit linnen. "Haute cuisine hoeft niet stijf te zijn. Ik wil een toegankelijke sfeer creëren en mensen verbazen met topvoedsel," zegt eigenaar en chef-kok Graham Mee (46). "Je mag aan de bar komen zitten met oesters, maar ook gewoon met een drankje."

Hij serveert bijvoorbeeld krab met avocado, appel en couscous of rabarber met citrus, karnemelk en mascarpone. "Ik heb een hekel aan het woord smaakexplosie, maar dat is het wel. Elk ingrediënt in mijn gerechten moet je duidelijk proeven," zegt Mee. "Ik ben geïntrigeerd door de vijfde smaak: umami. Dat smaakt anders dan zout, zoet, zuur of bitter en zit bijvoorbeeld in zalm, champignons en soja."

Eigen baas
Mee stond eerder in de keuken van het met een Michelinster bekroonde Le Restaurant, maar voelde de behoefte om eigen baas te zijn. De in Liverpool geboren chef-kok voegt een subtiele Britse twist toe aan de gangen. Zo kun je als dessert voor Britse in plaats van Franse kazen kiezen en wordt er Ridgeview geschonken; een mousserende wijn die ook wel eens in Buckingham Palace wordt gedronken.

De amuse bestaat uit een crème van witte bonen met tomatencrunch, een knipoog naar het Britse witte bonen in tomatensaus. "Het lijkt me ook grappig om een keer een gerecht in een krant te serveren, zoals ze dat vroeger bij fish and chips deden."

Gasten kunnen kiezen uit een drie- (€38) tot zesgangenmenu (€62), verschillende bijgerechten en een gevarieerde wijnkaart.

Hoewel Mee eigenaar is van het restaurant, wil hij ook in de keuken blijven staan. "Mensen kijken soms verbaasd als ze me echt in de open keuken zien werken. Maar Graham moet in Graham's Kitchen staan, dat lijkt me niet meer dan logisch."


Ken jij een nieuw tentje? Vertel het ons en stuur een mailtje naar open@parool.nl

Graham's Kitchen

Hemonystraat 38
020-3642560
www.grahamskitchen.amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden