Column

SM mag Knots seksuele voorkeur zijn, de mijne is het niet

Ewald Engelen. Beeld Het Parool
Ewald Engelen.Beeld Het Parool

De oproep tot bezinning van het IMF is een stille dood gestorven. Commentatoren waren er als de kippen bij om de constatering dat bezuinigen alleen maar leidde tot meer economische krimp, naar het rijk der fabelen te verwijzen. Onze eigen Klaas Knot was er één van. Vanuit Tokio liet hij de vaderlandse pers weten nooit groter broddelwerk te hebben gezien: "Dit is één van de magerste regressielijntjes die ik in mijn academische carrière ben tegengekomen."

De Financial Times deed er begin deze week een schepje bovenop. Door te spelen met jaartallen en landen kon je de relatie tussen bezuinigen en krimp naar believen kleiner of groter maken.

Hoofdeconoom van het IMF Olivier Blanchard probeerde de eer te redden: 'Onze bevindingen zijn naar alle afdelingen van het IMF gestuurd. Zo'n procedure is strenger dan die van de beste academische tijdschriften.'

Het mocht niet baten. Het stimuleringsbeleid gaat er niet komen. Ook al heeft het IMF duizendmaal gelijk en maakt bezuinigen op dit moment meer kapot dan ons lief is. De Europese beleidselite heeft namelijk meer ijzers in het vuur. Stijgende vergrijzingskosten is er één. Meer en duurdere zorg bij een lager kindertal betekent een groter toekomstig beslag op publieke middelen. En nou als de wiedeweerga die begroting op orde!

Maar daarvoor kun je ook andere oplossingen bedenken dan lasten verzwaren. Een hogere eigen bijdrage voor luxe zorg, minder verkwisting in de zorgketen en vooral lagere loonkosten aan de top. Waarom stellen we medische beroepen niet alleen open voor vrouwen? Die zijn niet alleen veel empathischer dan de arrogante specialisten van nu, maar ook veel goedkoper. Zie het voormalige Oostblok.

Een ander is dat we ons door structureel lagere groei niet uit de schulden kunnen groeien. Dat komt door vergrijzing, afnemende meeropbrengsten uit onderwijs, hogere energiekosten, meer concurrentie en schuld afbouwende banken en huishoudens. Zo betoogt de Amerikaanse econoom Robert Gordon in een invloedrijk artikel waar steeds meer kritiek op komt. Maar zelfs als Gordon gelijk heeft, volgt daar niet uit dat de staat de economische groei verder moet afknijpen. Dan weet je namelijk zeker dat je economie naar de knoppen gaat.

Donderdag maakte het CBS bekend dat de werkloosheid in september verder is opgelopen en berichtte deze krant dat het aantal hoogopgeleide werkenden in de schuldsanering historisch hoog is.

Martin Wolf van de Financial Times noemt de eurozone een masochistenkooi, een speeltje voor sm-liefhebbers. Dat mag Knots seksuele voorkeur zijn, de mijne is het niet. Zeker niet als ik ervoor moet betalen.

En als de wiedeweerga de begroting op orde!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden