Sluiting sociëteit De Lax kost al 30.000 euro

De Amsterdamse Studenten Vereniging Leeuwenburg (ASVL) is al 30.000 euro aan inkomsten misgelopen door de gedwongen sluiting van sociëteit De Lax half december. Dat staat in het continuïteitsplan van de vereniging dat in handen is van hogeschool- en universiteitsblad Folia.

De Amsterdamse Studenten Vereniging Leeuwenburg wordt gevormd door HvA-studenten. Beeld ANP
De Amsterdamse Studenten Vereniging Leeuwenburg wordt gevormd door HvA-studenten.Beeld ANP

De ASVL heeft het plan geschreven in opdracht van het College van Bestuur van de Hogeschool van Amsterdam (HvA), die dat eiste als voorwaarde om de club weer open te mogen gooien. 'De Lax is de grootste inkomstenbron van de vereniging', schrijft de ASVL in het plan, waarmee de vereniging wil aantonen in staat te zijn 'incidentloze evenementen' te organiseren in de sociëteit. 'Met de winst wordt er elke week voor alle leden een maaltijd gekookt. Daarnaast organiseert de vereniging verschillende activiteiten voor haar leden met dit geld. Door deze enorme tegenvaller zal het volgend jaar moeilijker zijn deze activiteiten te realiseren.'

Om de veiligheid van bezoekers in het vervolg te kunnen waarborgen stelt de ASVL een aantal maatregelen voor. Zo wordt er gesuggereerd de sociëteit permanent van camerabeveiliging te voorzien. 'Een voordeel hiervan is dat bezoekers zich ook tijdens de reguliere opening bewust zijn van het feit dat ze in de gaten worden gehouden. Aanwezigen zijn dan eerder geneigd zich aan de regels te houden.' Daarnaast worden telling aan de deur en een limiet aan de kaartverkoop geopperd.

De ASVL wacht op dit moment op de goedkeuring van het plan.

Vechtpartij
Tijdens de Koud Pils Dag op 11 december, georganiseerd door de ASVL, raakten buiten het gebouw meerdere feestgangers slaags. Gedurende eerdere jaren was ook al sprake van een aantal incidenten. De HvA besloot daardoor over te gaan op de sluiting van sociëteit De Lax.

'Wat de ASVL nu moet doen, is het vertrouwen van het HvA-bestuur terugwinnen', zei een HvA-woordvoerder destijds. 'De hogeschool gaat het bestuur van de vereniging helpen met het opstellen van een vertrouwenwekkend plan. Pas als wij écht het idee hebben dat er fundamenteel iets is veranderd, mag de sociëteit haar deuren weer openen.'

Tijdens de Koud Pils Dag is het de bedoeling om tussen 10.00 uur en 23.00 uur zo veel mogelijk bier te drinken. In 2010 raakte een jongen korte tijd in coma en in 2011 werd het feest vroegtijdig beëindigd vanwege een 'onplezierige' sfeer. Daarna werd het HvA-gebouw beklad.

Dit artikel verscheen eerder in gewijzigde vorm op Folia.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden