Sluiting slechte scholen lijkt nabij

Bas van der Vlies van de SGP zou liever zien dat ouders zich duidelijker manifesteren, desnoods door te 'stemmen met de voeten' en een andere school te zoeken. Foto ANP Beeld
Bas van der Vlies van de SGP zou liever zien dat ouders zich duidelijker manifesteren, desnoods door te 'stemmen met de voeten' en een andere school te zoeken. Foto ANP

DEN HAAG - De overheid kan scholen straks waarschijnlijk sluiten als ze bepaalde leerresultaten niet halen. In de Tweede Kamer leek zich dinsdag op hoofdlijnen een meerderheid af te tekenen voor dit plan.

De maatregel is deel van het wetsvoorstel Goed Onderwijs, Goed Bestuur. Het maakt het de overheid mogelijk een openbare school te sluiten en de bekostiging van een bijzondere school te stoppen. Er zit voor de bijzondere school dan vaak ook weinig anders op dan de deuren dicht te doen.

,,Nog elke dag krijgen 89.000 kinderen in het basisonderwijs en 38.000 leerlingen in het voortgezet onderwijs,onderricht onder de maat'', aldus Staf Depla, wiens PvdA het plan ook 'van harte' steunt. ,,Met dit voorstel wordt een belangrijk hiaat in de wetgeving opgelost, maar ik hoop dat we de wet nooit hoeven te gebruiken'', zei Jan Jacob van Dijk van het CDA. Jasper van Dijk van de SP toonde zich niet enthousiast, maar noemde het wel 'zeer belangrijk dat er meer mogelijkheden komen om in te grijpen'. Ed Anker van de ChristenUnie vindt dat de overheid moet kunnen ingrijpen, maar er moet 'geen schoolpolitie' komen.

Bas van der Vlies van de SGP zou liever zien dat ouders zich duidelijker manifesteren, desnoods door te 'stemmen met de voeten' en een andere school te zoeken. Richard de Mos van de PVV is 'blij met de historische stap', maar wil dat de zaken veel strenger worden aangepakt. De VVD vindt het voorstel een stap in de goede richting. Slechte scholen verspillen talent en zijn 'opleidingen voor de bijstand', vindt liberaal Ineke Dezentjé Hamming . ,,In mijn Nederland kan het niet zo zijn dat kinderen naar slechte scholen gaan'', betoogde Alexander Pechtold van D66. Hij wil een nog snellere aanpak. Tofik Dibi van GroenLinks benadrukte dat sluiting alleen in het alleruiterste geval mag plaatshebben, maar verwacht veel van de preventieve werking.

As Siddieq
Staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) schortte recent een deel van de rijksbijdragen aan twee scholen op, omdat die niet voldeden. Dat was tot dan toe ook nog nooit gebeurd. Het ging om de islamitische school As Siddieq in Amsterdam en De Nieuwe School in Culemborg.

Dijksma en haar collega Marja van Bijsterveldt willen dat Onderwijs het bestuur van een school ook een 'aanwijzing' kan geven als er sprake is van bestuurlijk wanbeheer. Het ministerie kan dan van het bestuur eisen dat bepaalde maatregelen genomen worden: bijvoorbeeld bestuurders of toezichthouders vervangen. Daar heeft de Kamer nog wel vraagtekens bij.

Kamer en staatssecretarissen praten woensdag verder. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden