Update

Sluiting islamitische school ''merkwaardig''

AMSTERDAM - Het besluit van staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) om de stekker uit het Islamitisch College Amsterdam (ICA) te trekken, is ''merkwaardig''. Dat zei directeur Yusuf Altuntas van de Islamitische Scholen Besturen Organisatie (ISBO) vrijdag.

Van Bijsterveldt maakte donderdag bekend de geldkraan dicht te draaien voor het ICA, een school voor voortgezet onderwijs. Het aantal leerlingen ligt onder de wettelijke norm en het onderwijs is onder de maat. Daarom krijgt de instelling per 1 augustus geen geld meer voor nieuwe leerlingen. De huidige studenten kunnen hun opleiding wel afmaken.

Volgens Altuntas zag het er naar uit dat het ICA dankzij een wervingscampagne volgend jaar wel genoeg leerlingen zou hebben. De ISBO had aan die campagne meegewerkt. De inschrijving van leerlingen was net begonnen. Hij vindt het vreemd dat Van Bijsterveldt niet heeft gewacht tot de inschrijvingsperiode was afgelopen.

De ISBO-directeur wijst er ook op dat het onderwijs op het ICA de afgelopen tijd - ook volgens de Onderwijsinspectie - vooruit ging. Volgens hem is het besluit van de staatssecretaris dan ook ''een beetje tegenstrijdig''.

Altuntas vermoedt dat de beslissing van de staatssecretaris politieke redenen heeft. ''Wat mij betreft neigt het naar aandacht vragen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het is politiek voeren over de rug van het islamitisch onderwijs.''

Het ICA leverde donderdag zelf al soortgelijke kritiek op het besluit van Van Bijsterveldt. De school tekent bezwaar aan tegen haar besluit. Ook de ISBO gaat er voor ijveren om de staatssecretaris op andere gedachten te brengen, aldus Altuntas.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (ook Onderwijs) besloot vorig jaar nog de islamitische scholengroep As Siddieq in Amsterdam te korten op de subsidie. Het onderwijs was daar eveneens onder de maat. As Siddieq werd enkele maanden geleden bovendien door de ISBO geroyeerd omdat de directie zich niet aan de code goed bestuur zou houden. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden